söndag 25 december 2022

Smakebit på søndag: Institutet

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Självaste juldagen. Dagen då man får leka med sina julklappar 🙂 För min del är det mest (endast, faktiskt) böcker. Så de ska registreras i det fina bokprogrammet i dag. Gårdagen firades hos sambons familj, med ett stort manfall på grund av sjukdom. Tyvärr så hade både barnfamiljen och Tomten blivit sjuka. Men det var i alla fall fler än de senaste två åren, då det bara varit sambon och jag.

Jag var lite trött på fluff och mys, efter två julromaner så jag plockade upp Stephen Kings Institutet, som jag började läsa i torsdags. Den har jag hört väldigt mycket bra om. Tyvärr så har det ju inte blivit så mycket läsning de här dagarna, det har varit fullt av annat som ska göras, men nu borde jag kunna få ägna mig åt det i några timmar.

Min smakebit är från sida 179:
    Det här var ingen dröm, det hände verkligen, och att ta sig härifrån kändes inte längre tillräckligt. Det där hårda i honom ville mer. Det ville avslöja hela gänget av kidnappare och barnplågare, och Zeke med sin slemmiga ändtarmstermometer. Det ville få hela Institutet att rasa samman över dem, som Simson hade fått Dagons tempel att rasa samman över filistéerna. Han visste att det här bara var ett tolvårigt barns hätska, vanmäktiga önskedröm, men det var inte desto mindre vad han ville, och fanns det något sätt för honom att åstadkomma det, så skulle han göra det.
    Som hans far brukade säga var det bra att sätta upp mål. De kunde hjälpa en genom svåra tider.

16 kommentarer:

 1. tråkigt med sjukdomar, god fortsättning och tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det är inget att göra åt när man är sjuk.

   Radera
 2. Trist med sjukdomar! Vi har varit fem i alla fall här, en som inte orkade komma. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tio tror jag att vi blev, trots att så många var sjuka.

   Radera
 3. vi hade också en decimerad jul på grund av sjukdom. flera av mina väninnor hade det likadant. men en har ju bara att gilla läget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om inte alla kunde komma så var ju den här julen betydligt bättre än de två senaste.

   Radera
 4. tack för smakebiten skulle jag också säga. King verkar vara en lämplig motvikt mot julromaner och julfilmer

  SvaraRadera
  Svar
  1. En här boken är en rejäl motvikt till fluff 😁

   Radera
 5. King var det ett tag sedan jag läste. Lite ojämn tycker jag men kan vara briljant. Vi träffades faktiskt på julaftonen som planerat, en halvsnorig 2-åring dock så vi får se om jag lyckats få någon smitta. Trevlig fortsättning o tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade egentligen bara som mål att klara mig till julafton. Med tanke på hur många som hostar och snörvlar på bussen jag åker så är det ett under att jag klarade mig.

   King har en hög lägstanivå, tycker jag, Han är i stort sett alltid bra, men ibland briljant 🙂

   Radera
 6. Trist med sjukdomar, går mycket. Vi var få och det gick vägen utan sjukdomsfall, som tur var. King borde jag läsa snart. Tack för smakbiten och ha en skön fortsättning på julen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går ju liksom tre olika virus så egentligen är väl bara frågan när och vilken.

   Den här King-boken känns som ett riktigt bra val.

   Radera
 7. Har upptäckt att det passar så väldigt bra att läsa tegelsten av Stephen King såhär i jultider. Rogivande. Tack för smakbit ur denna, ännu inte läst just den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår precis vad du menar och jag känner nog lite likadant. Rogivande är kanske ett märkligt ord i sammanhanget, för andra, men vi som vet, vet 😁

   Radera
 8. Tack för smakbiten!
  På julafton var vi fyra stycken och på juldagen 8. Precis som planerat. Både sambon och jag hade covid för några veckor sedan och lika med brorsans familj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att barnfamiljen som försvann hade covid. Det finns ju minst två andra virus som härjar också. Med facit i hand så blev det nog bra så här, att de inte kom, för vi hade strömavbrott från tre till sju 😲

   Radera