måndag 23 oktober 2023

Film: No one will save you (2023)

Titel: No one will save you
Originaltitel: No one will save you
Genre: Science fiction
Regissör: Brian Duffield
Manus: Brian Duffield
Skådespelare: Kaitlyn Dever, Elizabeth Kaluev, Zack Duhame, Geraldine Singer, Dane Rhodes
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: USA
Längd: 93 min
Serie: -
Såg den på Disney+ 22 september 2023





Handling
Brynn Adams är en kreativ och talangfull ung kvinna som har blivit utstött från samhället. Ensam men hoppfull finner hon tröst i det hem där hon växte upp, tills hon en natt vaknar av underliga ljud från utomjordiska inkräktare. En actionfylld kamp mellan Brynn och utomjordiska varelser bryter ut och hotar hennes framtid. Samtidigt tvingar de henne att ta itu med sitt förflutna.

Min kommentar
Dagen innan vi skulle ge oss i väg på vår semester så var min tanke att vi skulle se någon rolig film. Bara för att bli på rätt humör. Så blev det dock inte. Givetvis dök det upp en film, bara så där, som jag kände att vi helt enkelt måste se. Även om det var en science fiction/skräck. Så det fick faktiskt bli No one will save you.

Brynn är den där motvilliga hjälten, som jag är så svag för. Även om jag inte alls förstår mig på henne eller hennes val så gillar jag henne. Man skulle kunna säga att hon gör det bästa av situationen. Från start är det oklart varför byborna verkar avsky henne, men lite i taget får vi veta vad som ligger bakom.

Filmen är i stort sett helt utan dialog, det är kanske en handfull repliker totalt. Det märker man knappt av, vilket torde bevisa att prat är överflödigt. Jag tycker det är ett bra beslut att inte visa utomjordingarna i sin helhet, i detalj. Det brukar bara bli töntigt när man försöker göra dem läskiga. De svischar visserligen förbi ibland, men det är bra gjort.

Särskilt otäck är den egentligen inte, utan mer mystisk och oviss. Vilket i och för sig är läskigt, men på ett helt annat sätt. Några tråkiga stunder skulle jag inte säga att den innehåller. Mitt intresse (eller kanske mest nyfikenhet) hålls uppe hela tiden. Hur ska det gå? Vad beror allt på? Varför kom utomjordingarna hit? Slutet get eventuellt svar på några av mina frågor, men där kokar allt ner till en helt annan fråga. Som då inte får något svar överhuvudtaget.

No one will save you kan nog, utom tävlan, få epitetet årets mest svårbedömda film. Den är så väldigt annorlunda mot alla andra science fiction/skräck som jag har sett och jag har svårt att veta vad jag egentligen tycker. Filmen är, noga räknat, helt öppen för egen tolkning. Jag har min alldeles egna. Om man är hågad så kan man nog lägga några timmar på att analysera.



Letterboxd hade den 3,1 i genomsnitt (beräknat på 91 179 betyg).
IMDb hade den 6,4 i genomsnitt (beräknat på 30k betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer: