måndag 16 oktober 2023

Film: Spider-Man: No way home (2021)

Titel: Spider-man: No way home
Originaltitel: Spider-man: No way home
Genre: Äventyr
Regissör: Jon Watts
Manus: Chris McKenna, Erik Sommers, Stan Lee
Skådespelare: Tom Holland, Zendaya, Jacob Batalon, Benedict Cumberbatch, Marisa Tomei
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: USA
Längd: 148 min
Serie: -
Såg den på Netflix 17 september 2023





Handling
Peter Parkers hemliga identitet är avslöjad. För hela världen. Desperat efter hjälp vänder sig Peter till Doctor Strange för att få världen att glömma att han är Spider-Man. Besvärjelsen går fruktansvärt fel, krossar multiversumet och släpper in monstruösa skurkar som kan förstöra världen.

Min kommentar
Jag var ju sugen på att se nästa Spider-Man-film ganska snart efter förra helgen och det blev faktiskt så också. Nu blev det inte fredagsfilm utan söndagsfilm, men det går ju också bra. I alla fall så var vi båda sugna på Spider-Man: No way home efter cliffhangern i förra filmen.

Kort sagt så kan jag nog säga att detta är bland det bästa som superhjältegenren kan erbjuda. En superhjältefilm med djup och mening. Det händer inte varje dag. Och då har jag nog egentligen aldrig varit riktigt förtjust i Spiderman.

Precis som vanligt så blir jag lite yr i huvudet av det flerdimensionella. För mig känns det alltid som att det är något som inte går ihop. Till skillnad från de flesta andra filmer så är det inget jag kan sätta fingret på här. Jag tycker det är snyggt och bra gjort. Och roligt. Framför allt roligt.

Tom Holland är en riktigt bra Spiderman. Han gör det så bra och jag får fortfarande känslan av normalt. För det är det enda Peter Parker vill ha. Normalt. Alla ungdomens problem och dilemman. Fast i kubik. Det känns väldigt äkta. Benedict Cumberbatch är fenomenal i den här filmen. Jag tror aldrig jag har sett Doktor Strange så bra.

Hur bra jag än tycker att Tom Holland är så skrek jag till av glädje (jag väckte till och med sambon som sov) när Tobey Maguire dök upp. Plötsligt förstod jag varför den här nya versionen av Spider-Man alltid landade i samma position. Något som stört mig en del i de här två filmerna. Men så meta det blev!

Spider-Man: No way home får ett så fantastiskt resultat, mycket tack vare att samtliga spelar på topp. Helheten blir många gånger större än delarna. Och nu undrar jag ju lite försiktigt om det blir fler filmer.



Letterboxd hade den 3,9 i genomsnitt (beräknat på 1 553 818 betyg).
IMDb hade den 8,2 i genomsnitt (beräknat på 832k betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar