måndag 9 oktober 2023

Film: Spider-man: Far from home (2019)

Titel: Spider-man: Far from home
Originaltitel: Spider-man: Far from home
Genre: Äventyr
Regissör: Jon Watts
Manus: Chris McKenna, Erik Sommers, Stan Lee
Skådespelare: Tom Holland, Samuel L Jackson, Jake Gyllenhaal, Marisa Tomei, Zendaya
Utgivningsår: 2019
Produktionsland: USA
Längd: 129 min
Serie: -
Såg den på Viaplay 8 september 2023





Handling
Vår vänliga grannskapssuperhjälte bestämmer sig för att resa med sin skolklass på en semester till Europa. Peters plan att lämna superhjältegrejorna bakom sig i några veckor skrotas snabbt när han högst motvilligt går med på att hjälpa Nick Fury att avslöja mysteriet med flera elementarer, vilket skapar förödelse över stora delar av kontinenten.

Min kommentar
För några veckor sedan så pratade vi film under lunchen på jobbet och man kom in på alla olika Spider-man-filmer. Jag insåg att jag nog inte hade sett de senaste, så jag la genast till dem på listan och tänkte att vi skulle se Spider-man: Far from home redan den fredagen. Det ville dock inte Viaplay, som bara stod och snurrade när vi försökte starta filmen. Det dröjde ett tag innan det blev tillfälle att se den, men den här gången funkade det.

Handlingen övertygade mig inte direkt och det märks kanske av att jag blev lite distraherad av att jag funderade över de stackare som befann sig i något slags fordon när de försvann. När de kom tillbaka så hamnade de nämligen exakt där de var när blippen inträffade. Lite märkligt är det och jag är ganska säker på att det inte var filmmakarnas mening att man skulle fundera på det. Har man det kommit någon Marvelfilm om efter blippen? Jag kan inte minnas det.

Fram till mitten, ungefär, så var jag nog ganska uttråkad, men där tog allt en hiskelig fart. Då väcktes mitt intresse och jag blev fascinerad över hur otroligt snyggt det var. Filmen är ofta smårolig och ibland riktigt rolig. Precis som jag tycker att en superhjältefilm ska vara. Det är en bra och intressant balansgång mellan Peter Parkers roller som vanlig tonåring och superhjälte.

Jag hade ju, som vanligt, ingen aning om vad jag kunde förvänta mig, men det var överraskande och kul med en resa runt i Europa. Det är alltid kul att känna igen sig. Jag hade gärna sett fler miljöer från samtliga huvudstäder. Tyvärr så lider den här filmen av samma sak som alla andra (Marvel)filmer. Den är på tok för lång. Jag tror att man lätt hade kunnat kapa bort en halvtimme. Gärna i första halvan då.

Tom Holland är en bra Spider-man, även om jag nog var mer glad i Tobey Maguire, men jag har egentligen inga åsikter om detta. Jag tycker alla gör en berömvärd insats. Och det är faktiskt ganska skönt att slippa Tony Stark.

Min undran är om jag inte hade gillat Spider-man: Far from home mer om den hade varit frikopplad från MCU. Spider-man är liksom Spider-man. Han behöver inga high tech-gadgets och han behöver inte heller de andra i universumet. Han klarar sig alldeles utmärkt på egen hand. I alla fall så slutar den på ett sätt som gör att jag känner att jag nog borde se nästa film. Snart.



Letterboxd hade den 3,38 i genomsnitt (beräknat på 1 062 260 betyg).
IMDb hade den 7,4 i genomsnitt (beräknat på 531k betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar