lördag 14 oktober 2023

Bok: Schack under vulkanen av Håkan Nesser

Författare: Håkan Nesser
Titel: Schack under vulkanen
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 395
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Gunnar Barbarotti 7
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2021 (min) 2021
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 6 september 2023




Första meningen: Klockan kvart över tio en kväll sent i oktober ligger den tämligen framgångsrike författaren Franz J Lunde utsträckt på rygg med kläderna på i en hotellsäng i en mellansvensk stad.

Baksidetext
"En skriftställares sista dagar och död" är titeln på en icke avslutad kortroman av den tämligen framgångsrike författaren Franz J Lunde. Texten framstår som en oroväckande skildring av Lundes egna upplevelser under hösten 2019, och så småningom hamnar manuset i händerna på kommissarie Gunnar Barbarotti.

Märkliga saker tycks tilldra sig i författarvärlden. Motvilligt dras Barbarotti in i skeendet, men borde han inte ägna sin tid åt viktigare saker? Under 2020 kommer också covid-19 in i bilden, och inte förrän på självaste nationaldagen har det förbryllande fallet fått sin mörka förklaring.

Min kommentar
Eftersom serien om Gunnar Barbarotti är med i min Finish That Series-utmaning i år så tog jag, med risk för att överdosera Nesser, tag i nästa del Schack under vulkanen, bara en månad efter att jag läst den förra. Tills för bara några månader sedan så var detta den sjunde, och senaste delen, i serien som bara skulle bestå av fem böcker.

Trots att både luguber (två gånger, faktiskt) och påvert, som jag saknat ett tag, förekommer så känns denna inte som samma höga klass som vanligt. Även Boorkmans punkt nämns och det gör även en Paul (inte Paula) Polanski. Det räcker inte riktigt när hela den underbara interaktionen mellan Barbarotti och Backman är borta. Den återkommer visserligen lite i slutet, men det är alldeles för lite och alldeles för sent.

De filosofiska funderingarna är också färre, så även samtalen med Gud. Däremot så är språket, precis som vanligt, på topp och en njutning att läsa. Om jag skrev böcker så hade jag velat skriva precis så här. Det som felar, för mig, är att jag inte blir lika intresserad och engagerad som jag brukar. Kanske beror det på den ganska sega och långsamma starten eller så beror det på att storyn känns mer än lovligt tunn och lite krystad.

Pandemin får också vara med på ett hörn och jag tycker det sköts på ett bra sätt. Den förekommer lagom mycket och bara i bakgrunden. Det blir lite meta när vi ger oss in i bok- och förlagsbranschen. Om man känner till den hittar man alldeles säkert massor av blinkningar. Eftersom det är en Nesser så handlar det mer om tankearbete än våld och action, det händer egentligen inte så mycket. Här är det till och med lite långsammare än vad det brukar.

För ovanlighetens skull, vad jag kan minnas, så har Nesser tagit med en hel del samhällskommentarer. Inga närmare betraktelser, bara kommentarer som tydligt visar att Barbarotti tycker "rätt". Förutom när det gäller den unga, svarta, snygga, smarta kvinnliga kriminalpolisen. Hon får alltid dessa fyra epitet.

Den något underliga och mystiska titeln Schack under vulkanen får sin förklaring, så klart. Det är ju ändå Nesser, det är både underfundigt och klurigt. Och jag vet nu att även en Nesser på lite lägre nivå är en fantastisk läsupplevelse. Nästa del är redan inköpt och väntar i hyllan.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,56 i genomsnitt (beräknat på 554 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Schack under vulkanen: och dagarna går, Tankar från en samlares hjärna och Ljudboksbloggen.

2 kommentarer:

  1. Jag har ännu inte börjat på förra boken men borde snart prioritera den. Tyvärr är det inte Nesser själv som läser utan Reine Brynolfsson vilket gör att lyssningen inte lockar lika mycket som vanligt. Jag älskar när Nesser läser sina egna böcker. Men stör jag mig för mycket får jag helt enkelt läsa den istället :-).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju länge tänkt att jag borde lyssna på en bok som Nesser läser själv, men det tar så emot att lyssna på böcker. Jag vet ju att jag tappar fokus och slutar lyssna.

      Radera