måndag 23 oktober 2023

TV-serie: Hijack (2023)

Titel: Hijack
Originaltitel: Hijack
Genre: Thriller
Skapad av: Jim Field Smith, George Kay
TV-bolag: Apple TV+
Skådespelare: Idris Elba, Harry Michell, Kaisa Hammarlund, Jeremy Ang Jones, Eva Myles
Premiär: 2023-06-28
Produktionsland: Storbritannien, USA
Antal avsnitt: 7
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på Apple TV+ oktober 2023





Handling
När flight KA29 kapas under sin sju timmar långa resa från Dubai till London försöker Sam Nelson – en skicklig företagsförhandlare – använda sina professionella färdigheter för att rädda alla ombord. Kommer denna riskfyllda strategi att bli hans, och de andra passagerarnas, undergång?

Min kommentar
Hijack är en serie som jag direkt blev nyfiken på när den började streama. Vis av tidigare misstag så tänkte jag att vi minsann skulle vänta med att se den, eftersom jag ju visste att vi skulle ut och flyga. Nu i efterhand så kan jag säga att det var helt rätt beslut.

Serien utspelar sig (nästan) i realtid. Flygningen mellan Dubai och London tar sju timmar och de sju avsnitten är totalt 5,5 timmar. Det gör det hela lite speciellt och det finns inte direkt någon dödtid. Den mycket korta versionen av det här inlägget är att serien är löjligt spännande. Om det inte hade varit dags att gå och lägga sig så skulle vi nästan säkert ha sett samtliga avsnitt i följd. Nu hann vi bara med fyra, den första kvällen. Resterande tre klämde vi direkt dagen efter.

Från början är allt väldigt mystiskt, man förstår inte hur allt hänger ihop. Inga varför förklaras heller. Man får bara några pusselbitar i taget och ovissheten gör det extra spännande. Trovärdigheten är högre än den rent generellt brukar vara i den här typen av film, men så klart finns det en del saker som känns lite märkliga. Som hur det var möjligt för bovarna att styra och ställa i Dubai, det var lite oklart. I det stora hela köper jag allt. Jag är inte så kinkig när det handlar om en av mina stora fasor.

Innan den här serien så har jag inte haft någon egentlig åsikt om Idris Elba, men han var grymt bra här. Vilket gäller samtliga skådespelare. Jag inbillar mig att det ställs högre krav när miljön är så begränsad. Vissa scener är visserligen på marken, men för det mesta så befinner vi oss uppe i luften. Mycket klaustrofobiskt.

Jag vet att många flygbolag har en policy för relationer mellan besättningsmedlemmar. Om man inte förstår varför så ska man helt klart se Hijack. Det ska man för övrigt göra oavsett. Detta är inte någon sedvanliga actionfilm, som det tenderar att bli i ett flygplan. Den faller inte i samma enkla fällor som andra flygplansfilmer. Här är det mer analyserande och strategiskt tänkande. Ett riktigt pussel. Det passar mig väldigt bra.



Trakt.tv har serien 3,75 i genomsnitt (beräknat på 1 900 betyg).
IMDb har serien 7,4 i genomsnitt (beräknat på 55k betyg).
Jag ger den 4,5.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar