torsdag 30 januari 2014

"Sju jävligt långa dagar" av Jonathan Tropper

Genre: Humor
Antal sidor: 351
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: This is where I leave you
Översättare: Erik MacQueen
Serie: -
Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: (original) 2009 (min) 2012
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 17 januari 2014


Första meningen: "Pappa är död", säger Wendy lite sådär i förbifarten, som om det har hänt förr, som om det händer varje dag.

Baksidetext
På sin frus trettiofjärde födelsedag överraskar Judd henne i säng med hans chef, radioprofilen Wade Boulanger. Judd står i sovrumsdörren med hennes favorittårta i händerna och ser livet rämna.

Två månader senare, på väg till sin pappas begravning, får han veta att hans blivande exfru är gravid. Till på köpet förväntas han sitta shiva, en judisk sorgevecka, tillsammans med sin minst sagt utåtagerande familj. Det blir sju långa dagar, fyllda av överraskningar och röjda hemligheter, slagsmål, otrohet och evig kärlek.

Min kommentar
Det var ett bra tag sedan nu som jag läste min första bok av Tropper, Konsten att tala med en änkling och det är först nu jag kommit mig för att läsa nästa, Sju jävligt långa dagar. Vilket är lite konstigt, om man tänker efter, för jag gillade verkligen tonen i den. Det gjorde jag även i denna.

Som det kanske framgår av första meningen så handlar det om en far som har dött, vilket gjorde den här boken lite jobbig för mig. Min egen far gick bort för bara lite drygt ett år sedan och kanske var det lite väl tidigt att läsa en sådan här bok, men tack vare värmen och humorn så funkade det ändå ganska bra. Och igenkänningsfaktorn i sorgen var stor. Hur den plötsligt bara slår en rätt i magen och gör så man tappar andan.

Det här är en hysteriskt rolig bok, med en rejäl sorgkant och ofta blev det skrattblandad gråt. Relationen mellan syskonen beskrivs med kärlek och värme, trots att de verkar hata varandra, men de har väldigt mycket outrett mellan sig. Judd är en obetalbar karaktär och jag älskar hans cyniska sätt. Och hans utbrott på alla välmenande äktenskapsmäklerskor. Där blev det en del fniss.

Det enda som möjligtvis får mig att grina lite illa är det eviga ältandet av allt, speciellt Judds sexfantasier som dyker upp varenda gång han överhuvudtaget ser en kvinna. Han ser väldigt många kvinnor... Det blir lite tjatigt och det är också det som sänker betyget.

I det stora hela är det dock en rolig bok där det mesta känns trovärdigt och möjligt. Jag gillar speciellt det öppna slutet som får mig att fundera lite på vad det ska bli av Judd. Till slut.

Boktipsets estimerade betyg var 3.0. Jag ger den 3.5.


Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Sju jävligt långa dagar: Malin, Eli och Beroende av böcker.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

20 kommentarer:

 1. Den här står högt upp på läslistan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte inte alls lika mycket om denna som Konsten att tala med en änkling, men den var definitivt läsvärd.

   Radera
 2. Jag önskar så att jag gillade Tropper, men tonen som alla älskar känner jag precis tvärtom för. Jag blir inte road utan snarare rastlöst och lägger undan boken. Kanske ger jag honom en tredje chans, men troligen inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tre chanser tycker jag nig inte att man behöver ge en författare, två räcker bra :) Med den här boken så sjönk Tropper lite för mig, faktiskt, den blev lite väl mycket.

   Radera
 3. Jag har bara läst Book of Joe, och jag hade lite problem stundvis med lite samma saker som du skriver om. Inte helt övertygad men en chans till ska han få...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken om Joe står här och väntar på att bli läst, får se vad jag tycker om den. I alla fall får nog ytterligare Tropper-köp vänta tills jag läst den.

   Radera
 4. det blev lite väl mycket av sexfantasierna, det håller jag definitivt med om!" Är det det här man kan kalla Lad Lit? Som motsvarighet till våra chick lit....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är detta som kallas lad-lit, men helt säker är jag inte :)

   Radera
 5. Jag läste den ganska tätt inpå att mamma dog i våras. Men det påverkade mig nog inte så mycket för jag fastnade inte alls för den här boken. Jag tyckte den var rätt grabbig och sexistisk, så jag tog den inte till mig. Bi läsrte den i Bloggdalas bokcirkel, och många av de andra gillade den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det mesta bekom det mig inte alls, men ibland stillade de sig och blev eftertänksamma, då kändes det.

   Radera
 6. Vilken härlig blogg du har! Tog ett tag för mig att checka in din blogg efter din Bokbloggsjerka-kommentar! ^^
  Du hamnar direkt på min follow-lista! :D :D

  SvaraRadera
 7. Konsten att tala med en änkling har jag hemma som jag hoppas ta tag i snart :) Känner på mig att det är en författare som jag kommer gilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte bättre om "änklingen" än denna i alla fall :)

   Radera
 8. Jag har boken som nästa bok i min skaläsahög. Ska bli spännande att se vad jag tycker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som nästa bok? Spännande!

   Radera
  2. Ja, nu är den läst. Lättläst tycker jag men lite väl grabbig för min del.

   Radera
  3. Grabbig är rätt ord. Frågan är om jag kanske borde kalla det lad-lit ändå :)

   Radera
 9. Jag har läst hans tre första och av dessa tre tyckte jag minst bra om Sju jävligt långa dagar. Bäst blir nog Boken om Joe som gled om Konsten att tala med en änkling. Den sista har jag läst blandade recensioner om och därför inte läst eller ens införskaffat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det låter ju alldeles lysande, Boken om Joe står redan här :)

   Radera