fredag 5 augusti 2016

Bokbloggsjerka 5 – 8 augusti (tema: semester)

Fredag igen och som vanligt är det dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckans frågan: Vad brukar du generellt göra på din semester? Kryper du upp i hängmattan/lägger dig på stranden med en god bok och låter vardagen försvinna, eller är du mer stressad än någonsin under den här tiden? Har du något "semesterläsningstips" att dela med dig av? Hur skulle en perfekt semester se ut enligt dig?

Lustigt att du frågar just i dag Annika...

Det jag nog tycker allra bäst om att göra på semestern är att upptäcka saker. Vare sig det handlar om att åka rundresa på Irland eller att ta sitt jojo sommarkort och åka runt i Skåne. På stranden befinner jag mig väldigt sällan, men om jag gör det så hittas jag i skuggan med en bok.

Vad jag läser på semestern beror lite på vart jag åker, oftast. Jag försöker ta med mig en bok som utspelar sig åtminstone i det land som jag befinner mig i. Det brukar dock inte bli speciellt mycket läst vid de tillfällena, eftersom vi åker runt och tittar på allt som man rimligtvis ska titta på.

Att jag tycker det var kul med just den här frågan i dag är för att i dag ska vi iväg på det som jag nog betraktar som årets bästa helg. Vi ska äntligen "hem" till Göteborg. Det är en hotellweekend som vi gör varje år och utan att förringa alla andra resor vi gör så är det den som är den bästa. Redan när vi närmar oss Varberg känner jag att stressen rinner av som vatten på en gås, när jag får se mina älskade granitberg igen. Och bara detta att plötsligt höra min egen dialekt vart jag än går är som bomull för mina öron. Och att hela tiden känna och lukta havet... Jag brukar dra med sambon, som inte är från Göteborg, på olika små utflykter och vara turist i min egen stad, så att säga, även om jag nu flyttade därifrån för alldeles för många år sedan. De bästa utflykterna har med vattnet att göra. Och spårvagnarna.

Det här skulle kunna bli en hel uppsats så jag tror jag låter det stanna vid detta. Och Annika, jag vet precis vad jag ska läsa den gång jag kommer till Barcelona, då blir det Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón. Och får jag bara be dig om en sak: titta lite extra på Messi för mig :)

38 kommentarer:

 1. ja, bok efter land, det försöker jag också, veta mer om stället där jag är, även lokalt göteborgskt ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är kul att koppla ihop läsning med resa.

   Radera
 2. Att läsa en bok som utspelar sig i det landet man besöker måste verkligen bidra till stämningen! :) Sen låter det väldigt roligt att "hemturista", finns ju mycket i ens närhet som man kan göra och besöka. Men jag tycker att man ofta bli "hemmablind" och man tänker kanske inte på allt som finns runtomkring en :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt så, när jag bodde i Göteborg var jag aldrig runt och tittade på saker, så det här är ett sätt för mig att upptäcka stan också :)

   Radera
 3. Vad roligt att leka turist i sin egna stad! :) Det var ett bra tips, hade jag flyttat iväg så hade nog resorna "hem" varit de bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är speciellt att komma "hem" som turist, det blir en annan upplevelse.

   Radera
 4. Jag brukar också köpa en bok som utspelar sig på plats, i alla fall om vi åker utomlands!
  Vi brukar inte turista i Uppsala faktiskt, däremot gör barnen det när de är där själva med mormor :-) Vi är fullt upptagna med att träffa vänner från förr...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inga vänner kvar i stan, bara familj, och sambon är ju inte från Göteborg så det sociala går snabbt :) Bok efter land är en bra kombo.

   Radera
 5. Vad mysigt med en semestertradition som du mår så gott av! Förstår precis vad du menar med att känna stressen rinna av och att alla pratar ens dialekt. Det är en fin känsla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och det är tur att sambon ställer upp på det, men han har ju inget emot en lite större stad. Just dialekten är helt fantastisk att höra hela tiden. Till och med hissrösten på hotellet pratar göteborgska här :)

   Radera
 6. Zafons andra bok har jag stående på vänt. Vindens skugga är bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker verkligen spara den tills jag någon gång kommer till Barcelona. Hoppas det blir snart.

   Radera
 7. Hoppas ni får en jättehärlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det har börjat bra i alla fall :)

   Radera
 8. Jag skulle vilja leka turist i min gamla hemstad Umeå. Längtar dit. Har inte varit där sedan min mormor gick bort för 20 år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag kan verkligen rekommendera det. Man ser med helt andra ögon :)

   Radera
 9. Hoppas du får en härlig helg i Göteborg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det brukar som sagt bli den bästa helgen på året :)

   Radera
 10. Vad härligt det låter att stressen bara rinner av så :)

  SvaraRadera
 11. Semesterbok efter semestermål har jag aldrig tänkt på. Låter som en jättebra idé! (Säger jag som läste Röde Orm när jag var på Kuba...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Röde Orm passar ju överallt. Annars är det en extra krydda både till läsningen och resan :)

   Radera
 12. Det låter härligt med resan " hem". Känner igen det där lite från när jag åker till England och Finland, det är lite som att åka "hem" på lite olika sätt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en speciell känsla och jag tycker jag liksom blir lugn i hela kroppen :)

   Radera
 13. Det är alltid intressant att läsa böcker som utspelar sig på resmålet. Irland är ett mycket vackert land, vi var dit för tre år sedan och hälsade på släktingar till min man. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan mycket väl tänka mig att åka tillbaka till Irland :)

   Radera
 14. Göteborg är en trevlig stad att besöka...om det inte vore för Tingstadstunneln.Vi besöker också Göteborg årligen eftersom vi har en äldre bekant där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tingstadstunneln åker jag inte i om jag kan undvika det. Oftast ska jag inte alls åt det hållet :)

   Radera
 15. Håller med dig, är man utomlands hinner man inte läsa böcker, okej på planet kanske.
  Sen var det ett tag sen jag var i Göteborg, kanske är dags nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar varken bli mycket böcker, dator eller TV på semestern. Förstår inte varför :)

   Radera
 16. Jag tror jag förstår vad du menar, jag känner samma sak när vi varit utomlands i ett land där jag inte kan språket, som Italien. När vi kliver på planet hem, och personalen pratar svenska, då slappnar jag av och känner hem ljuva hem :) Och sedan när vi landat och kör hem från Arlanda, då njuter jag för fulla muggar av den frodiga, friska grönskan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är något speciellt med "hemma", den plats som har ett eget utrymme där i hjärtat :)

   Radera
 17. Sommarkortet är mycket värdefullt. sommartradition brukar för oss vara Wanås. vi bor strandnära i sommarstugan, men läser gör jag på tomten under tallarna eller på altanen vid regn. Vindens skugga ligger i min läshög. åker gör jag till hösten och då till Japan igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sommarkortet är nog det bästa med Skåne på sommaren :) Det känns lyxigt att bara hoppa på ett tåg eller en buss och se var man hamnar :)

   Radera
 18. Jag hoppas att du får en underbar helg! Jag reser inte utomlands så ofta nu på semester men det är ett bra tips det där med en bok som handlar om det landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helgen blev precis så bra som det var tänkt :) Det är speciellt att läsa en bok som utspelar sig på de gator där man för tillfället går :)

   Radera
 19. Vindens skugga är en bra bok.

  Göteborg är en mysig stad! Dit återvänder vi också ofta trots att det inte är hemma för oss.

  Visst har man nog ett speciellt "hem" i sitt hjärta, oavsett var man bor, en plats man känner extra för. FÖr min del är det barndomsumeå. Det är nog inte alltid samma plats som fortfarande finns, ibland är det väl lika mycket minnena av det som var. :)

  Att upptäcka i stort och smått är nog vad hela livet handlar om, vare sig det är fysiska eller psykiska saker man upptäcker. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de flesta har nog den där platsen som betyder något speciellt. Kan inte annat än hålla med om att nya upptäckter, i både stort och smått, är vad allt handlar om :)

   Radera