måndag 1 augusti 2016

Film: The 5th wave

Titel: The 5th wave
Originaltitel: The 5th wave
Genre: Science fiction
Regissör: J Blakeson
Manus: Susannah Grant, Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Rick Yancey (bok)
Skådespelare: Chloë Grace Moretz, Nick Robinson, Alex Roe, Liev Schreiber, Maika Monroe
Utgivningsår: 2016
Produktionsland: USA
Längd: 112 min
Serie: Femte vågen (1)
Såg den på Blu-ray 8 juli 2016Handling
Fyra attackvågor av tilltagande styrka har lämnat Jorden i spillror. I en värld av fruktan och misstro befinner sig Cassie på flykt i ett desperat försök att rädda sin yngre bror.

Medan hon förbereder sig på den oundvikliga och dödliga femte vågen, slår sig Cassie ihop med en ung man som skulle kunna vara hennes sista hopp - om hon bara vågar lita på honom.

Min kommentar
Jag läste boken för nästan tre år sedan, redan då visste jag att det skulle bli film av den och jag har faktiskt längtat sedan dess. När jag hörde alla negativa reaktioner på filmen så tvekade jag, men jag kunde inte låta bli ändå, till slut.

Det börjar väldigt lovande och jag tänker att det nog kan bli bra det här. Ju längre filmen går desto mer inser jag dock att filmen måste ha bytt målgrupp jämfört med boken. Där boken är spännande och i mina ögon trovärdig så känns filmen mycket mer fokuserad på tonårsromantik. En romantik som dessutom faller platt eftersom det finns noll kemi mellan de inblandade. Den tuffa, cyniska Cassie, som jag verkligen gillade i boken, är nästan helt borta i filmen. Skådespelarna är överlag dåliga, tyvärr. Oftast känns de som svenska barnskådespelare (som i till exempel Kulla-Gulla från slutet av 80-talet), de säger sina repliker och de gör sina moves, men det finns ingen som helst känsla bakom.

Mot slutet blir jag alldeles för irriterad över att snipers springer runt (nattetid) med stora lampor på sina hjälmar för att tycka att det är spännande. Det blir bara korkat och dumt. När sedan en jättebomb (var kom den ifrån?) exploderar så att hela marken rämnar då blir det bara för mycket.

Jag tycker fortfarande att idén är lysande och helt annorlunda från alla science fiction jag har sett, men det bara försvinner i bruset. För en gångs skull kanske filmen skulle ha vunnit på att vara lite längre. Det var ju så otroligt spännande i boken när de skulle frita lille Sam. I filmen händer det bara saker utan att man vet vad och varför. Om de nu inte ville göra filmen längre så kunde de åtminstone ha bytt ut tonårsromantiken, som inte funkade, mot det rafflande spännande.

Kommer jag att se fortsättningen? Med tanke på att jag tyckte andra boken var sämre än första, eftersom det inte hände något i den i egentlig mening, och hur de misshandlade den här boken så vet jag inte. Faktum är att det kanske inte ens blir någon filmatisering av Det oändliga havet på grund av hur dåligt denna första gick.Filmtipsets estimerade betyg var 2 (beräknat på 339 betyg).
IMDb hade den 5,2 i genomsnitt (beräknat på 51 819 betyg).
Jag ger den 3,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

9 kommentarer:

 1. Jag som irriterade mig på boken tyckte ju filmen i vissa avseenden var bättre :-) Men skådespeleriet och noll kemi - jag skrev också om det ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är bra för mig om jag låter det gå några år mellan bok och film. Om jag kommer ihåg för mycket av boken så stör jag mig bara på att filmen inte är samma. Här gick det ju tre år mellan så jag minns inte speciellt många detaljer från boken :)

   Radera
 2. svar: Ja men ta och börja läs Christina Larssons böcker, du kommer inte ångra dig. Jag köpte också alla 4 för några år sedan på rean men inte fören nu har jag plockat upp dem och jag kan inte sluta!! Är på min tredje bok nu och jag vill inte göra annat än läsa!!! :)

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte att boken var suveränt bra, men filmen kunde man lika väl varit utan. Blev oerhört besviken på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade också boken riktigt mycket, men de har verkligen lyckats förstöra filmen.

   Radera
 4. Bra att vara förberedd för jag kommer naturligtvis inte kunna låta bli att titta på den här så småningom. Är dock glad att jag inte slösade pengar på att se den på bio. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade skruvat ner mina förväntningar till ett minimum, det är möjligt att det räddade trean...

   Trots att jag hade läst massor av negativt om den så kunde jag inte låta bli heller. Vad är det för fel på oss ;)

   Radera
  2. Haha ja det kan man verkligen undra ibland. Men ibland har vi ju rätt! :-)

   Radera
  3. Det är ju de guldkornen man vill hitta :)

   Radera