måndag 14 augusti 2017

TV-serie: Ozark

Titel: Ozark
Originaltitel: Ozark
Genre: Thriller
Skapad av: Bill Dubuque, Mark Williams
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Jason Bateman, Laura Linney, Julia Garner, Charlie Tahan, Jordana Spiro
Premiär: 2017-07-21
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 10
Avsnittslängd: ca 60 min
Såg den på Netflix juli 2017

Handling
Familjen Byrde (pappa Marty, mamma Wendy, dottern Charlotte och sonen Jonah) är i alla väsentligheter en ordinär familj. Förutom när det gäller pappa Martys jobb. Han jobbar som finansrådgivare, vilket ju låter normalt det också. Förutom när det gäller en av hans klienter. Som är den näst största knarkkartellen i Mexico, vars pengar Marty tvättar. När allt går åt pipan sliter Marty upp hela familjen från det kända och hektiska Chicago till det helt okända och lugna Ozark, sjödistriktet i Missouri.

Min kommentar
Den ena TV-serien efter den andra betas av på Netflix och det går i snabb takt när en säsong bara har tio avsnitt. Ozark är ännu ett Netflix-original och ja, jag måste börja revidera min uppfattning om Netflix. Men det är väl skönt att man kan ändra sig.

Ozark är lite som Breaking Bad och med det avser jag familjefar som blir kriminell (man hejar liksom på the bad guy, eller ja, en av dem i alla fall) och humorn. Den kolsvarta humorn. Ozark är dock betydligt mer lågmäld, trots allt det råa och brutala. Tempot är också ganska långsamt. När det händer något så är det oftast fullständigt oväntade saker och vändningarna är helt osannolika.

Karaktärerna i Ozark är en härlig blandning, här finns allt från snuskigt rika till white trash i en trailer. Däremellan finns det ett oräkneligt antal original till karaktärer. Det som jag känner är lite speciellt är att alla karaktärer betyder och tillför något. Här finns inga som känns som utfyllnad. Ett extra plus blir det också för att jag helt byter åsikt om vissa av dem efter några avsnitt.

Jag är väl inte Jason Batemans största fan, men den här serien får mig att byta åsikt även om honom. Han är helt enkelt strålande, sarkasm är verkligen hans grej. Han har dessutom regisserat/producerat några av avsnitten. Även Julia Garner är fantastisk och som det ser ut nu så är hon min favorit.

Tyvärr så kände sig även den här serien tvungen att ha ett helt avsnitt med tillbakablickar. Påhittigt nog så verkade de gå baklänges, men det hjälpte inte ett dugg. Jag avskyr verkligen den typen av avsnitt och det här förstår jag inte ens meningen med. Det behövdes inte alls.

Genom hela serien så funderade jag över hur det skulle sluta. Jag var inte ens i närheten. Nu funderar jag mest på om det kommer en andra säsong. Och när i så fall.

Säsongsavslutningen och viktiga händelser: [spoiler]Rachel hittar pengar i en stuga, tar dem och sticker. Ruth dödar sina farbröder när de är på väg att döda Marty. De tokiga farmarna skär ut bebisen ur magen på prästens fru. Wendy och barnen flyr för att vara i säkerhet, men de kommer tillbaka när den akuta faran är över. Marty övertygar de tokiga farmarna att satsa på en kasinobåt och ett samarbete med Del Rio. Tyvärr skjuter tokiga farmarfrun honom. Knäppa FBI-agenten får ett psykbryt när han inte kan sätta dit Marty.[/spoiler]TV-serier.nu hade säsongen 4,0 i genomsnitt.
IMDb hade hela serien 8,6 i genomsnitt (beräknat på 20 946 betyg).
Jag ger säsongen 4,5.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på discshop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar