lördag 15 april 2023

Bok: Emmas nya liv av Anna Alemo

Författare: Anna Alemo
Titel: Emmas nya liv
Genre: Feelgood
Antal sidor: 303
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Emma Lind 1
Förlag: Nicole Publishing
Utgivningsår: (original) 2019 (min) 2019
Format: Danskt band
Källa: Bokhyllan
Utläst: 19 mars 2023




Första meningen: Skenet från den gamla skomakarlampan i taket var obarmhärtigt och avslöjade skoningslöst varenda liten smula på matbordet.

Baksidetext
En otrohet vänder snabbt upp och ner på hela tillvaron. På ett ögonblick är Emma nyskild och försöker anpassa sig till varannan vecka-livet med barnen. Exmannen har flyttat ihop med sin nya unga kvinna, tillika barnens nya bonusmamma, och verkar oförskämt lycklig. Hur kan livet vara så orättvist?

Trots att Emma är förvirrad och en smula bitter är hon fast besluten att få ihop sitt nya liv. När hon tänker efter har hon ändå mycket att vara tacksam över.

När hon träffar den charmige sångaren och tonårsidolen Peter ändras allt. Han är nästan tio år yngre och väldigt snygg. Att yngre tjejer flockas runt honom är inte svårt att förstå. Emma är däremot inte intresserad av honom. Inte på något sätt.

Min kommentar
Anna Alemo hade jag nog faktiskt inte hört talas om innan hon dök upp på @boktraffiskane, som en av två inbjudna författare. Det var intressant att lyssna på när hon berättade om, bland annat, sin skrivprocess. Feelgood skriver hon i alla fall och feelgood var vad jag behövde mellan två ganska mörka böcker, alltså fick det bli Emmas nya liv.

Jag är ju lite svag för böcker som utspelar sig någonstans där jag har varit och som jag känner till. Mer eller mindre. Den här boken utspelar sig faktiskt i Lund, där jag bor. Det var extra roligt, även om det kanske inte var jättemycket exteriör, men det som var där kände jag i alla fall till.

Emma beter sig väldigt underligt ibland, vid några tillfällen tangerar hon buskis-nivå. Hon påminner lite om Bridget Jones, hon är åtminstone lika klantig och känslostyrd. Åldersmässigt känns hon mer som en 20-någonting än en nästan 40-åring. Jag har rent generellt svårt för den där veliga personligheten, speciellt när den är kombinerad med den snabbtolkande typen. Hon överanalyserar typ allt (och kommer lika ofta till en felaktig slutsats), vilket jag i och för sig, till vissa delar, kan känna igen mig i, men jag har problem att relatera till henne. Det här med att bli himlastormande förälskad, i bara ett utseende, förstår jag inte. Jag har ännu aldrig någonsin, hittills, träffat på någon okänd som har haft den effekten på mig.

Det händer Emma lite för många olika tokiga saker. Varje sak för sig är kul, ibland till och med riktigt kul. När man klumpar ihop dem så blir alla tillsammans för mycket för mig. Katten, däremot, kan jag inte få för mycket av. Den är helt underbar och verkligen på pricken. Tyvärr så är min upplaga riktigt dåligt korrekturläst, men det hoppas jag är åtgärdat i den nya.

Tonen Emmas nya liv passar mig väldigt bra, den är lättsam och humoristisk, precis som jag vill ha den i en feelgood. Den är dock lite för mycket på den flamsiga och tramsiga sidan och alldeles för långt ifrån mig för att lyckas beröra. Det finns en fortsättning, Emmas livspussel, tyvärr bara som ljudbok, så det verkar inte som att jag kommer att få veta hur det går för Emma.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,73 i genomsnitt (beräknat på 33 betyg).
Jag ger den 3,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Emmas nya liv: Mias bokhörna och Vardagsmagi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar