lördag 22 april 2023

Bok: En gnista i mörkret av Stacy Willingham

Författare: Stacy Willingham
Titel: En gnista i mörkret
Genre: Thriller
Antal sidor: 335
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: A flicker in the dark
Översättare: Svante Skoglund
Serie: -
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2022 (min) 2023
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 30 mars 2023




Första meningen: Jag trodde jag visste vad monster var för något.

Baksidetext
Chloe Davis är dotter till en seriemördare som dömdes och fängslades när hon var tolv. Offrens kroppar påträffades aldrig och de döda flickorna antas vara gömda någonstans i Louisianas våtmarker. Fallet blev ökänt och familjen slogs i spillror.

Pappans brott hemsöker henne fortfarande, men Chloe har lyckats bygga upp ett nytt liv. Hon är numera en respekterad psykolog verksam i Baton Rouge, och hon har en kärleksfull pojkvän. Men hon har inte lyckats slå sig fri – ibland blir hon paranoid och tror att det förflutna ska komma ikapp henne.

När en ung flicka – som också är en av hennes egna patienter – försvinner, blir Chloes värsta mardröm verklighet. En gnista är allt som behövs för att allt i tillvaron ska förvandlas till aska och mörker. Efter så många år trodde hon inte att fler mord skulle begås, men hon hade fel.

Min kommentar
Den här boken fångade mitt intresse när jag gick igenom intressanta boksläpp för mars. Seriemördare är ju fascinerande i hittepå-världen. Överraskande nog så damp den ner i brevlådan i början av mars och när det fortfarande var ganska mycket månad kvar när jag hade läst klart min planering så plockade jag fram En gnista i mörkret.

Boken har ju blivit mer eller mindre hyllad, överallt, men det upptäckte jag inte förrän jag hade läst ut den. Vilket nog får betraktas som tur, för annars hade nog mina förväntningar varit skyhöga. Nu hoppades jag egentligen bara att få en thriller, med allt vad det innebär. Trots de i stort sett obefintliga förväntningarna så blev jag lite besviken. För mig motsvarar detta inte alls en thriller. Här är så mycket som inte hänger ihop.

Var ska jag börja? Jag tänker att jag håller den ologiska delen kort och nämner bara att det var så väldigt tydliga försök till manipulation av författaren så hälften hade varit nog. Jag blir automatiskt misstänksam när det trycks extra mycket på vissa punkter. Som det gjordes här. Två tredjedelar in i boken var jag nog mest irriterad. Sista tredjedelen börjar det äntligen hända saker.

Huvudpersonen Chloe är helt omöjlig att tycka om. Hon gör alla fel man överhuvudtaget kan göra. Jag tror faktiskt att jag aldrig har träffat på en så korkad karaktär. Hon kommer till snabba och ogrundade (och felaktiga) slutsatser på typ fem sekunder. Dessutom agerar hon på dem. Inte för en enda sekund stannar hon upp och reflekterar över om det är en lämplig väg att gå. Misstag kan ju alla göra så det må ju vara hänt. En gång. Tyvärr verkar Chloe oförmögen att lära sig av sina misstag. Hon upprepar exakt samma beteende gång på gång.

Det som stör mig mest är nog alla tillbakablickar som bakas in i löpande text. Det kan vara så att Chloe befinner sig i nutid när något händer som triggar ett minne från barndomen. Som vi får oss till livs i detalj. Plötsligt så återbördas hon till nutid av att någon "väcker" henne. Allt det här sker utan att nu och då separeras på något sätt. Nästan lika störigt är alla dessa bilder/filmsekvenser hon får i sitt huvud, som i detalj beskriver vad någon annan har gjort.

Boken lyckas aldrig engagera mig, varken vad gäller karaktärer eller historia. Det är många upprepningar och ett evigt ältande. Bara för att något sägs många gånger så börjar jag inte tro på det. För det krävs agerande som motsvarar det som sägs. Eller hur man nu ska uttrycka det. Jag har också så otroligt svårt att se att någon skulle göra som Chloes föräldrar gjorde. Till en viss gräns, ja, men inte så här. Och visst kommer det väl en eller två oväntade vändningar, men gärningspersonen var så uppenbar att det nog kunde ha stått i tidningen. Igår.

Förmodligen så har jag läst alltför många thrillers för att bli överraskad av upplösningen i En gnista i mörkret. Någon som typ inte andas spänningsböcker kan nog uppskatta den mycket mer. Det är inte direkt någon originell historia, men det är ändå en läsvärd bok. Som lätt kunde ha tajtats till och blivit riktigt bra.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,01 i genomsnitt (beräknat på 180 945 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om En gnista i mörkret: Nilmas bokhylla.

2 kommentarer:

  1. Hm, där var det många saker som jag inte heller gillar i böcker. Så jag vet inte var den här hamnar nu på läslistan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår att jag inte gjorde det lätt för dig 😳 Å andra sidan är det ju inte speciellt många som verkar tycka som jag ...

      Radera