lördag 29 april 2023

Kommande böcker maj 2023

Kanske inte så många (jag har varit oerhört restriktiv), men vilka böcker! Bland annat årets mest efterlängtade bok. Och så fick jag lärt mig att det faktiskt finns en officiell genre som heter mysdeckare. Bra information!

Lova mig tystnad av Mattias Edvardsson
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 370
Utgivningsdatum: 2023-05-02
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Jari och Maria befinner sig mitt i livet med lyckade karriärer och en välordnad tillvaro på vackra Stavstensudde i Trelleborg. Deras tonårsdöttrar Isabella och Amanda gör bra ifrån sig både i skolan och sina idrotter. På andra sidan stan bor Sasho och Linda i skuggan av den gamla gummifabriken. Egentligen hade de inte tänkt att bli långvariga på ICA, men nu har de passerat fyrtio och sitter fast. Sonen Niko är det stora glädjeämnet, duktig och disciplinerad. En sommarkväll träffas Amanda och Niko och det slår omedelbart gnistor om dem, men föräldrarna tycks inte lika nöjda med sina tonåringars förälskelse. Familjerna delar ett mörkt förflutet och det dröjer inte länge förrän livet vänds upp och ner, och snart är katastrofen ett faktum.

Årets mest efterlängtade bok? Årets mest efterlängtade bok!En dyrbar fångst av Christoffer Holst
Genre: Mysdeckare
Serie: Morden längs kartan (1)
Antal sidor: 298
Utgivningsdatum: 2023-05-04
Förlag: Lovereads

Från Bokus
Karriären har varit hela Louise Collins liv men när tidningen hon startat läggs ner bestämmer hon sig för att gå in i sin fars hotellimperium - som expanderar och ska etablera sig i små turistorter. Louises syster Lina har inte levt samma glamourösa liv. Hon är resultatet av en affär deras pappa hade och har aldrig accepterats av familjen. När gubben, som driver butiken bredvid Linas delikatessbutik på Södermalm, dör kommer det fram att han även arbetat som privatdetektiv. Och Lina kan inte motstå att utforska hans klienter. Louise anländer till Vadstena för att öppna det nya hotellet samtidigt som staden viskar om den flicka som försvann från landsvägen kort därifrån. Snart är både Louise och Lina indragna ...

Jag har nu lärt mig att det faktiskt finns en riktig, officiell genre som heter mysdeckare. Detta torde vara en sådan.Sommaren 1985 av John Ajvide Lindqvist
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2023-05-30
Förlag: Ordfront Förlag

Från Bokus
Det var den sommaren. Sommaren 1985. Live Aid-sommaren.

På Särsö i Roslagens skärgård finns ett kompisgäng - fyra killar och tre tjejer som hängt ihop så länge de kan minnas. Sommaren 1985 har alla utom en fyllt fjorton år och relationerna börjar förändras.

För att visa sig tuffa inför tjejerna gör killarna en båtutflykt till den svårtillgängliga ön Svärtan. På en undangömd strand finner de något otroligt: en sjöjungfru. Inte Disneyvarianten utan en rätt otäck havsvarelse med mänskliga drag. Den är fastknuten och döende eftersom den inte kan ta sig ner till vattnet. Killarna beslutar sig för att ta med varelsen hem, där de gömmer den i ett vattenfyllt badkar i en sjöbod. Men snart visar det sig att sjöjungfrun har förmågor som verkar splittrande på gänget. Vad är den egentligen kapabel till och varför var den fastknuten?


Jo, den sommaren minns jag. Tydligt. Svårdefinierbar genre, verkar det. Kan lika gärna vara en uppväxtroman. Med lite övernaturliga inslag.Medan livet pågår av Jenny Fagerlund
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 279
Utgivningsdatum: 2023-05-11
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Julia är helt nöjd med tillvaron. Hon har ett jobb som hon älskar och delägarskapet hon väntat på så länge är inom räckhåll. När hon är med om en olycka förändras allt och livet sätts på paus.

Utan det sammanhang hon är van vid kämpar hon med att hitta rätsida i tillvaron och det sista hon vill är att släppa in nya människor i sitt liv. Men när Agnes - en envis och smått enerverande granne - dyker upp dröjer det inte länge förrän hon har lyckats nästla sig in i Julias liv. Fast allt är inte så enkelt som Agnes vill få det att låta som, och livet kommer med fler överraskningar än vad Julia har räknat med.

Hemligheter och gamla sanningar kommer fram och en gång för alla måste Julia ta itu med sitt förflutna och det hon så länge flytt ifrån. Kan hon, tillsammans med Agnes och de nya människorna i sitt liv, reda ut röran hon hamnat i?


Nu har jag varit nyfiken på hennes böcker så länge att det faktiskt börjar bli dags att läsa en.Välkommen till Tall Oaks av Chris Whitaker
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2023-05-12
Förlag: Natur & Kultur

Från Bokus
Ingenting är vad det verkar i Tall Oaks, en småstad i Kalifornien där alla känner alla och våldsbrott är något ytterst sällsynt. Samhällets idylliska fasad krossas när en kidnappare i clowndräkt rycker treårige Harry Monroe från sitt eget hem.

Trots intensiv mediebevakning och en outtröttlig polisutredning förblir bortförandet ett mysterium.

Tre månader senare är Harry fortfarande försvunnen och de flesta har gått vidare i sina liv. Men inte Jessica, Harrys mamma, och Jim, den lokala sheriffen.

Vem som helst i Tall Oaks kan vara skyldig: enstöringen Jerry med en hemlighet som bara hans mamma känner till, Jared som plötsligt dyk upp i stan med ett oklart förflutet, tonåringen Manny som drömmer om att bli gangster, och till och med Jessicas faster Henrietta och farbror Roger.


Den här författaren tycks jag ha missat helt.Kvällskurs i italienska av Lucy Diamond
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 347
Utgivningsdatum: 2023-05-17
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Anna är på jakt efter sina rötter - främst efter sin okände pappa, som själv var italienare. Catherine känner sig vilsen efter att hennes man lämnat henne för en annan, och hon behöver en nystart. Sophie är kursens lärare, men hennes hjärta längtar bort från England - hon vill till Sorrento. Medan kvinnorna lär sig italienska lär de även känna varandra, och på kursen uppstår både vänskap och kärlek. Hemligheter avslöjas, och stora beslut ska fattas ...

Åh, denna hade jag önskat att den skulle ha släppts två veckor tidigare. Då kunde jag ha läst den. I Sorrento.Låt mig berätta allt av Caroline Säfstrand
Genre: Feelgood
Serie: Hemligheternas ö (1)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2023-05-22
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Ulrica bestämmer sig för att tillbringa två sommarveckor på den idylliska ön Ven, platsen som alltid rört upp så starka känslor hos hennes mor. Med sig har hon ett gammalt vykort som hon vet kopplar ihop henne med en mörk historia på ön, nu vill hon förstå hur. Mitt emot Ulricas stuga bor Bea, vars liv helt har stannat upp. När hon på radion hör en forskare prata om att alla människor bär på tretton hemligheter, fem så hemliga att vi aldrig berättar dem för någon, undrar hon över turisten på andra sidan vägen. Är hon verkligen här för naturens skull? För båda kvinnorna har livet nyligen skakats om, men en röst från det förflutna kanske kan leda dem in på nya vägar.

Ven är ju en spännande miljö för en bok. Även om jag inte har någon längtan att åka dit igen.I södra Norrland väntas regn av Cecilia Klang
Genre: Feelgood
Serie: Forshammar (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2023-05-23
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
Femtiotreåriga Susanne Åkesson har ägnat hela sitt liv åt att ta hand om hemmet, sambon Lars, barnen och sin ensamstående mamma. Men när sönerna sedan länge är utflugna, mamman plötsligt dör och Lars förtidspensioneras från chefsjobbet på fabriken är det ingen som behöver henne längre. Susanne funderar över vad hon ska göra med sitt liv, utan egna pengar och ett riktigt jobb och med Forshammarbornas dömande blickar i ryggen.

I sin mammas nedgångna sommarstuga hoppas hon på att få vara ifred och hitta sig själv, men det enda hon hittar är minnen från sin egen barndom och från mammans till synes innehållslösa liv. Och när termometern stadigt visar trettio grader, väderleksrapporten är den enda underhållningen och den lokala butiksinnehavaren Lotta ständigt flåsar henne i nacken undrar Susanne om hon fattat fel beslut.

Kanske borde hon bara ha fortsatt som förut? Eller är det så att livet, till skillnad från vädret, inte alls går att förutse? När man minst anar det kan det komma en storm, ett solsken eller en man som vill paddla kanot.


Den här blev jag nyfiken på, av oklar anledning. Sedan såg jag att den är andra delen i en serie vars första bok jag är jättenyfiken på.Livet skiljer oss åt av Håkan Mattsson
Genre: Thriller
Serie: Livet och döden (2)
Antal sidor: 288
Utgivningsdatum: 2023-05-18
Förlag: Modernista

Från Bokus
Mathias Larssons familj har till sist återförenats när det kommer ett meddelande som ställer allt på ända: Linneas död är inte vad den verkar vara.

Snart befinner sig Mathias och hans vapendragare Hassan mitt i en desperat jakt på svar, där en okänd förövare som inte drar sig för mord gör allt för att stoppa dem.

Återigen blir familjen Larsson drabbad, och tiden håller på att rinna ut. Mathias måste avslöja sanningen, även om det innebär ett sökande på andra sidan graven. Vem var egentligen deras mystiske granne? Och hur kan händelser som utspelade sig för sextio år sedan påverka det som sker i nutiden?


Det fanns en hel del bra saker i första delen så denna vill jag läsa.

10 kommentarer:

 1. Cosy crime – helt i min smak, tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en märklig kombination, men det funkar oväntat bra.

   Radera
 2. Håller med om Lova mig tystnad! Chris Whittaker har jag läst en bok av, men inte den här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du kände alltså till Chris Whitaker? Var boken du läste bra?

   Radera
 3. Så pepp på Lova mig tystnad!

  SvaraRadera
 4. Chris Whitaker kommer med en ny bok får skynda på den jag läser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kände alla till honom innan alltså 🤔

   Radera
 5. Jag var väldigt nära att ta med välkommen till Tall Oaks förutom de vi redan har gemensamt. Sen förstår jag att det hade varit perfekt med att få Lucy Diamonds bok lite tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker den där Tall Oaks-boken låter riktigt intressant. Lucy Diamond-boken får jag väl läsa när jag kommit hem igen. Kanske.

   Radera