måndag 10 april 2023

TV-serie: Person of interest #5 (2016)

Titel: Person of interest
Originaltitel: Person of interest
Genre: Thriller
Skapad av: Jonathan Nolan
TV-bolag: CBS
Skådespelare: Jim Caviezel, Michael Emerson, Amy Acker, Kevin Chapman, Sarah Shahi
Premiär: 2016-05-03
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 13
Avsnittslängd: ca 41 min
Såg den på HBO februari-april 2023





Handling
Maskinen återställs på ett provisoriskt nätverk av gömda datorer, men det tar lite tid innan den fungerar tillförlitligt igen på grund av skador som uppstått av strömavbrott medan den låg på lager. På Samaritans anläggning används avancerad VR-teknik på en infångad Shaw för att köra tusentals neurala simuleringar för att få henne att avslöja maskinens plats. Under dessa simuleringar fås Shaw att tro att ett implantat har placerats i hennes hjärnstam och att det påverkar hennes handlingar. Hon vet inte vad som är verkligt eller bara en simulering.

Kampen mellan Maskinen och Samaritan fortsätter.

Min kommentar
Efter att vi hade sett fjärde säsongen av Person of interest, försökte jag lite halvhjärtat få tag i den femte. Vid ett tillfälle så hittade jag faktiskt boxen, men jag köpte den inte just då och nästa gång jag kollade så fanns den inte mer. Det kändes kanske lite tungt att låta den hänga i luften, men jag var beredd att göra det. Sedan upptäckte jag att den streamade på HBO.

Faktum är att jag är mer än lite besviken på den här avslutande säsongen. Förmodligen hade den vunnit på att ses ganska snart efter den fjärde, medan jag kom ihåg något. Nu gick det fem år mellan dem och jag kom inte ihåg någonting. Kändes det som. Detta är ju en ganska invecklad historia.

De första avsnitten fick mig att undra om dialogen alltid har varit så här ... töntig och nog för att jag alltid har varit lite irriterad på karaktären Johns hesviskande. Nu håller jag på att bli smått tokig av den. Alla scener med Harold och Maskinen tråkar ut mig. De är dessutom alldeles för många och för långa. Den enda ljuspunkten är egentligen Sameen. Hon är det som John var de första säsongerna.

Känslan jag får av den här säsongen är att de inte hade en aning om hur i hela friden de skulle avsluta. Då gjorde de det så komplicerat och svårforcerat så att ingen skulle förstå något. I alla fall inte att det inte hänger ihop. Det har ju fungerat för andra serier. Som vanligt så stör jag mig på att samma människor, som ibland är exceptionellt pricksäkra, ibland inte ens skulle kunna träffa en ladugårdsvägg. Teknikdelarna (då menar jag framför allt det som har med hackandet och klonandet att göra) är inte ett dugg trovärdiga. Allt blir för överdrivet.

Person of interest har helt bytt skepnad mellan första och sista säsongen. Den har mer och mer vägt över till att bli en renodlad action i stället för en thriller. Faktum är att jag nog har tyckt att den blivit lite sämre för varje säsong nu. Trots allt är jag ändå glad för att både jag och serien har fått ett avslut. Alla som blint älskar AI borde i alla fall se den. Alla säsongerna.



TV Time har serien 9,32 i genomsnitt.
IMDb har serien 8,5 i genomsnitt (beräknat på 180 242 betyg).
Jag ger den 2,0.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Jag gillade verkligen den första säsongen men slutade kolla efter andra eller tredje? Just för att den gick åt ett håll som inte alls tilltalade mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med facit i hand så tycker jag att du gjorde helt rätt. Allt blev bara jättekonstigt i de senare säsongerna.

      Radera