måndag 17 april 2023

Film: Everything everywhere all at once

Titel: Everything everywhere all at once
Originaltitel: Everything everywhere all at once
Genre: Science fiction
Regissör: Daniel Kwan, Daniel Scheinert
Manus: Daniel Kwan, Daniel Scheinert
Skådespelare: Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan, James Hong, Jamie Lee Curtis
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: USA
Längd: 139 min
Serie: -
Såg den på Viaplay 18 mars 2023





Handling
Evelyn Wang befinner sig mitt i livet. Tillsammans med sin man driver hon en misslyckad tvättomat samtidigt som hon plågas av den riktning hennes liv har tagit och alla de möjligheter hon gått miste om. När Evelyn plötsligt blir kontaktad av sin make, från ett annat universum, får hon reda på att en ond kraft som hotar med att förgöra alla universum har slagit rot. Hon kan vara den enda som är förmögen att återställa ordningen.

Min kommentar
Det är inte alla år jag bryr mig om vilken/vilka filmer som får Oscars. I år blev jag dock mycket nyfiken på Everything everywhere all at once. Jag menar, sju Oscars, och typ alla de tunga. Till min stora glädje (och förvåning) så såg jag att den faktiskt fanns att streama på Viaplay. Då var det ju bara att se den.

Faktum är att det känns nästan omöjligt att sätta ett enda, vettigt, betyg på den här filmen. Passande nog, skulle man kunna säga, för det är nästan lika omöjligt att hänga med i filmen. Det kändes som att det fanns många tankevurpor, men hur ska man veta det liksom. Här finns inga lagar eller regler.

Filmens budskap, eller det jag uppfattar som filmens budskap, är väldigt fint. Nästan vackert. Ibland tänker jag att det nog är precis så här. Dessvärre så tycker jag att meningen försvinner lite i allt brus. Många saker hade inte behövts och då skulle speltiden ha blivit kortare, för filmen är på tok för lång. Det känns lite märkligt att påstå att slagsmålen är vackra, men det är de. De blir som små dansuppvisningar.

I typ hela filmen satt jag och funderade på varför Waymond var så bekant och när jag kollade upp det så visade det sig att han ju spelade Data i Goonies. 1985. Jag tror inte jag har sett Ke Huy Quan i något sedan dess, så det var riktigt kul. Annat är det med Michelle Yeoh. Många filmer har det blivit med henne och hon är precis lika bra som vanligt. Jamie Lee Curtis förtjänar att nämnas också. En så annorlunda roll mot de hon brukar göra, men hon gör det väldigt bra.

Jag tänkte länge på vilket betyg jag skulle ge och ett alternativ var då ett snäpp högre, men tyvärr så blir det för mycket buskis av det hela. Ibland. Många gånger är det helt hysteriskt. Lika ofta, ungefär, är det bara barnsligt och pre-pubertalt, humorn befinner sig då på kiss- och bajsnivå. Det finns dock en hel del roligt, också. I alla fall så är det roligt första gången.

Är då Everything everywhere all at once värd sju Oscars? Nej, det tycker jag helt klart inte att den är. Det är en mycket annorlunda och speciell film, men bara det räcker tyvärr inte. Helt säkert är det åtminstone att den som skev manuset måste ha intagit en del olagliga substanser. Annars torde det vara omöjligt att få ihop den här historien.



Letterboxd hade den 4,4 i genomsnitt (beräknat på 1 519 501 betyg).
IMDb hade den 7,9 i genomsnitt (beräknat på 388 983 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

4 kommentarer:

  1. Jag har funderat på den här, men känt mig tveksam. Efter att ha läst vad du skriver är jag fortfarande tveksam.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår det, men det är precis så filmen är. Jag vet fortfarande inte riktigt vad jag tycker om den, men jag är väldigt glad att jag har sett den 🙂

      Radera
  2. vi såg filmen i somras och gillade den, vann Oscar som bästa film.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men jag behöver ju inte hålla med 🙂

      Radera