måndag 24 april 2023

Film: Faraway (2023)

Titel: Faraway
Originaltitel: Faraway
Genre: Romantisk komedi
Regissör: Vanessa Jopp
Manus: Jane Ainscough, Alex Kendall
Skådespelare: Naomi Krauss, Goran Bogdan, Adnan Maral, Artjom Gilz, Bahar Balci
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: Tyskland
Längd: 109 min
Serie: -
Såg den på Netflix 24 mars 2023

Handling
Zeynep är på bristningsgränsen. Hon är utarbetad och hennes man, dotter och gamla pappa kör med henne. Hennes mors död och begravning är sista droppen som får bägaren att rinna över. Zeynep lämnar, på en impuls, München och åker till en ö i Kroatien. I huset, som hennes mor köpte i hemlighet och testamenterade till henne, hoppas hon hitta sinnesro, frihet och sig själv. Om bara inte den gamla ägaren, Josip, fortfarande bodde kvar där.

Min kommentar
Ibland är det mer än normalt svårt att välja fredagsfilm. Så var det den här dagen. Det enda jag egentligen visste var att jag behövde något lättsamt och när jag hittade Faraway på listan så kändes det som att den skulle kunna passa. Romantiska komedier brukar gå hem, i alla fall så att man blir nöjd.

Den här filmen är något så ovanligt som en film om mogen kärlek, eller vad man nu ska kalla det. Huvudpersonen är runt 50. Det känns ändå som att det börjar bli lite vanligare och det passar mig bra. Jag är lite less på tonårskärlek och det drama som följer på den. Här är det betydligt lugnare. Eller nja, men det är i alla fall helt andra kriser.

Humorn är lite flåsig och det är lite för många förvecklingar. Mot slutet kom en scen som var på revynivå. Några skratt blev det ändå. Handlingen är något osammanhängande och det var mycket som inte gick ihop. Andemeningen gillar jag i alla fall. Macron-skämtet, eller snarare förolämpningen, förstod jag inte. Jag fick googla och ja, jag förstår precis varför Zeynep blev så arg. Det var fullständigt berättigat.

Skådespeleriet är inget att skriva hem om och det var väl egentligen ingen som var riktigt trovärdig. Även om jag hejade på Zeynep (och Josip). Däremot kan jag inte för mitt liv förstå varför Zeynep var så otroligt otrevlig mot Josip i början. Han var ju den snällaste människa man kan tänka sig.

För mig är det svårt att inte fundera på var de egentligen befinner sig. Både på riktigt och vad det ska föreställa. Det ställde till det lite för mig. Bland annat kunde jag inte för mitt liv få ihop exakt var det där huset låg (i förhållande till allt annat). Ibland var det jättelångt till byn. Ibland var det typ nästgårds. För att inte tala om hur märkligt det är att ta en ort som faktiskt finns (Luč), som det stod när Zeynep började köra), som ligger längst in i landet, på gränsen till Ungern. Alltså så långt från vatten som man kan komma. Och bara flytta den till havet. Tvärs över hela landet.

Faraway är lite berörande, lite rolig, ja, helt enkelt lagom av allt. Det är ingen film jag kommer att minnas om ett tag, men den var underhållande för stunden. Och så fick den mig att vilja åka tillbaka till Kroatien. Det var så vackra vyer.Letterboxd hade den 3,1 i genomsnitt (beräknat på 1 446 betyg).
IMDb hade den 6,7 i genomsnitt (beräknat på 2 467 betyg).
Jag ger den 3,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar