måndag 10 april 2023

Film: We have a ghost (2023)

Titel: We have a ghost
Originaltitel: We have a ghost
Genre: Komedi
Regissör: Christopher Landon
Manus: Christopher Landon, Geoff Manaugh (novell)
Skådespelare: Anthony Mackie, David Harbour, Jahi Di'Allo Winston, Erica Ash, Jennifer Coolidge
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: USA
Längd: 126 min
Serie: -
Såg den på Netflix 12 mars 2023

Handling
Familjen Presley har haft det jobbigt en längre tid och försöker sig på ännu en nystart. De flyttar in i ett stort och, visserligen, risigt hus, men är det inte märkligt billigt? Enligt mäklaren är det inga konstigheter med huset, men det finns en anledning, så klart. Det är nämligen ett spökhus.

Min kommentar
Eftersom vi var iväg över helgen så blev det ingen fredagsfilm, det blev i stället en söndagsfilm. Sambon fick ju välja mellan två helgen innan så det var ju passande att ta den som inte blev vald då. Det gjorde det hela enkelt, så det fick bli We have a ghost, som jag hade uppfattat som en skräckkomedi.

Någon skräckkomedi skulle jag inte definiera det här som. Komedi ja, skräck nej. Visst är det en spöke med, men det är mer som Laban eller Casper. Dock är det här en rejäl genremix, den innehåller förmodligen alla som finns. Överraskande nog så funkar det riktigt bra.

Egentligen så är detta en väldigt tragisk historia, men trots det så bjuder filmen på en del skratt. Det enda som inte riktigt fungerar är CIA-tråden. Varför den är med i höljt i dunkel. Den är totalt onödig och tillför absolut ingenting. Det enda den gör är att dra ut på tiden och utan den så hade filmen haft en mer rimlig speltid. Däremot så börjar jag nog bli lite less på nutidsskildringarna, som alltid verkar innefatta sociala medier, hur man slår mynt av dem och hur lätt minsta sak kan bli viral. Vi vet väl allihop att det är så här det är, det behöver inte vara en (stor) del i varenda film.

David Harbour är inget annat än fantastisk som det tysta spöket. Det verkar så lätt när han får fram exakt det han vill och känner, utan ord, bara genom miner och kroppshållning. "Ernests" historia är något oväntad och mycket berörande. Scenen med Jennifer Coolidge som TV-medium är en av de roligaste och får nog bli favoriten. Favoritcitat: "Just because you're not made of matter, doesn't mean you don't matter."

We have a ghost är varm och berörande. Det blir lite familjefilm över det hela, det är inget som direkt sticker ut, men det är riktigt bra underhållning.Letterboxd hade den 2,6 i genomsnitt (beräknat på 22 351 betyg).
IMDb hade den 6,1 i genomsnitt (beräknat på 18 691 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar