måndag 27 maj 2024

Film: Infinite storm (2022)

Titel: Infinite storm
Originaltitel: Infinite storm
Genre: Drama
Regissör: Malgorzata Szumowska, Michael Englert
Manus: Joshua Rollins, Pam Bales
Skådespelare: Naomi Watts, Billy Howle, Denis O'Hare, Parker Sawyers, Eliot Sumner
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: Storbritannien, Polen, Australien, USA, Slovenien
Längd: 98 min
Serie: -
Såg den på Netflix 30 april 2024




Handling
När en erfaren klättrare och volontär i räddningsstyrkan bestiger Mount Washington, vänder hon tillbaka innan hon når toppen eftersom en enorm snöstorm närmar sig. Men på väg ner möter hon en ensam, strandsatt man och tar på sig att få dem båda nerför berget innan natten faller och de dukar efter för stormen.

Min kommentar
Infinite storm var jag väldigt nära att köpa, då när det begav sig. Sedan läste jag en del ganska negativa recension och då gav jag upp det. Däremot så har den hela tiden funnits där i bakhuvudet, jag gillar ju den här typen av film. När den kom till Netflix så la jag omedelbart till den på listan och väntade på lusten att se en film som ganska säkert inte var så bra.

Filmen börjar med att det påstås att den baseras på en sann historia. Det är verkligen inte ofta det är en bra sak ... Jag tyckte det var vissa saker som var, på riktigt, osannolika och rent av omöjliga. Alltså googlade jag i efterhand för att kolla upp vad som faktiskt var sant. Det var inte mycket mer än grundhistorien, visade det sig.

Vad är det då som är sant? Pam Bales räddar en livstrött man klädd i shorts och gympadojor. Ja. Det var väl ungefär det. Eller jo, vädret var dåligt också. Resten är bara där för att göra allt mer dramatiskt. Naturligtvis var nerfärden jobbig på alla sätt, men inte alls i närheten av filmens påhitt. Efter ett tag ledsnar man på ramlande och halkande människor och allt som händer blir till slut smått löjligt.

På grund av alla livshotande situationer som de hamnar i så är filmen mycket utdragen. Den lyckas inte heller engagera mig. På något sätt så saknar den emotionellt kapital. Eller det snarare drunknar i dramatiska händelser.

Miljön är fantastisk, om man gillar berg och kargt. Något Mt Washington är det dock inte. Filmen är inspelad i Slovenien. Det blir ju billigare så.

Infinite storm verkar inte lita på att den verkliga historien är tillräckligt spännande och berörande. Ett vanligt problem med filmer som baseras på en sann historia, tycker jag. En film som hade kunnat berätta om en otroligt modig människas hjältedåd blir nästan en parodi. Personligen så hade jag nog uppskattat om manuset hade hållit sig närmre verkligheten.


Letterboxd hade den 2,5 i genomsnitt (beräknat på 6 327 betyg).
IMDb hade den 5,2 i genomsnitt (beräknat på 10K betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkigTrovärdig
KlurigFörutsägbarMystisk
BerörandeOsannolikUnderhållande
Snyggt fotoRoligLångsam
RomantiskFör långFartfylld
SorgligFör kortLäskig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar