fredag 31 maj 2024

Kommande böcker juni 2024

Det brukar komma mycket intressant i juni och 2024 är inget undantag. Det blev många trots att jag inte tog med böcker i serier av författare som jag varit nyfiken på länge, men inte läst något av.

Offerdjuret av Henrik Fexeus
Genre: Thriller
Serie: David Lund & Florence Tapper (1)
Antal sidor: 496
Utgivningsdatum: 2024-06-03
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
När David får ett mejl från en okänd kvinna som säger sig ha information om hans barndom vet han inte hur han ska reagera. Helst av allt vill han ignorera meddelandet och istället reda ut sina känslor för den vackra stjärnadvokaten Florence. David har dock inga minnen från sina första 12 år i livet så nyfikenheten vinner och han besvarar mejlet.

Men kvinnan som kontaktat honom försvinner plötsligt spårlöst och David blir huvudmisstänkt. Samtidigt verkar någon vara ute efter honom och alla han bryr sig om. Med Florences hjälp måste han nu ta reda på vem som ligger bakom allt och hur det är kopplat till hans egna saknade minnen. I skuggorna döljer sig en decennier gammal hemlighet och spelare som har allt att vinna på att sanningen inte avslöjas.


Jag har inte läst något av honom innan, men jag är lite svag för mentalister.



Fly av Anders Roslund
Genre: Kriminalroman
Serie: Ewert Grens (13) || Hoffman & Grens (9)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2024-06-07
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
En natt på 1990-talet försvinner en femtonåring från ett låst rum på ett ungdomsfängelse. Han syns aldrig till igen.br>
Många år senare sitter Piet Hoffmann i ett annat fängelse, dömd för narkotikabrott efter att ha hjälpt kriminalkommissarie Ewert Grens att infiltrera en knarkliga. På samma anstalt finns gängledaren Lillebror, vars storebror var Piet Hoffmanns bästa vän som ung. Det var Storebror som försvann spårlöst den där natten och Lillebror lägger skulden på Piet. Med ens befinner sig Piets familj i livsfara och Piet måste ta reda på vad som egentligen hände Storebror den där kvällen på 90-talet. Nu finns bara en utväg. Han måste fly.


Det har blivit så rörigt med den här serien. Av någon anledning så började, typ, en ny serie. Mitt i den gamla. Jag har läst de sex (eller två) första delarna så jag har hamnat en bra bit efter.



Stormnatt av Johanna Ginstmark
Genre: Kriminalroman
Serie: Österlenfallen (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2024-06-05
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
Snöstormen river över Österlen när Jens, en ensamstående småbarnspappa och änkeman, försvinner spårlöst. Kvar på gården finns tioåriga Tova och hennes lillasyster. Har Jens försvunnit frivilligt eller har han blivit utsatt för ett brott? Utredningen av Jens försvinnande är snårig och polisen Maria Larsdotter blir dessutom personligt engagerad då hon blir påmind om sitt eget barndomstrauma.

Parallellt är avdelningen för grova brott i Ystad uppdelad i två läger där majoriteten är kritiska mot att den nytillträdde kommissarien Maria anmält deras chef för tjänstefel.


Den här serien verkar jag ha missat helt. Jag blir ju, per automatik, nyfiken på böcker som utspelar sig på Österlen.



Lita inte på någon av T M Logan
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 432
Utgivningsdatum: 2024-06-10
Förlag: Bokförlaget Nona

Från Bokus
Två främlingar, ett barn och ett ögonblick som förändrar allt... Ellen försöker bara hjälpa en främling. Det är så det börjar: ge några minuters andrum åt en stressad ung mamma som sitter mittemot henne på tåget. Att hålla barnet en kort stund medan kvinnan tar ett viktigt telefonsamtal.
Fem minuter går.
Tio.

När tåget stannar vid en station ser Ellen mamman skynda bort på perrongen utan att ens slänga en blick åt sitt barn. Ellen ska precis ropa efter hjälp när hon upptäcker en lapp i barnets väska, tre desperata rader slarvigt antecknade på en pappersbit: Snälla skydda Mia. Lita inte på polisen. Lita inte på någon ...


Den här låter spännande!



Under kärret av G R Halliday
Genre: Kriminalroman
Serie: Monica Kennedy (3)
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2024-06-12
Förlag: Modernista

Från Bokus
För tolv år sedan satte Monica Kennedy fast den notoriska seriemördaren Pauline Tosh, och hon dömdes till livstids fängelse.

När Tosh en dag ber Monica besöka henne på den ensligt belägna Highlands Carselang-anstalten utgår kriminal kommissarien från att hon försöker spela något slags spel. Men så räcker Tosh över en handritad karta som pekar ut ett ödsligt beläget kärr nära Inverness, och Monica kan inte ignorera informationen - hon har alltid varit övertygad om att det finns fler offer där ute.

När en ny kropp påträffas ser det mycket riktigt ut som att man har hittat ett nytt offer från Toshs mordlista. Men saker är sällan så enkla som man tror.


De två första delarna har jag läst och även om jag inte varit helt övertygad så har böckerna något som lockar.



Poster girl av Veronica Roth
Genre: Science fiction
Serie: -
Antal sidor: 288
Utgivningsdatum: 2024-06-03
Förlag: Modernista

Från Bokus
I årtionden har medborgarna i megalopolisen Seattle-Portland levt sina liv under konstant övervakning i form av Insyn, ett okulärt implantat som spårar medborgarnas varje ord och handling, och straffar eller belönar dem enligt en rigid moralkod fastställd av Delegationen. Men så kom revolutionen. Delegationen föll och dess mest betydelsefulla medlemmar låstes in på Aperture, ett fängelse i utkanten av staden. Alla andra, nu fria från övervakningen, gick vidare med sina liv.

Sonya Kantor var Delegationens Poster Girl - övervakningsstatens ansikte utåt - och har suttit fängslad i tio år när en gammal fiende kommer till henne med ett förslag. Hon ska hitta en försvunnen flicka som tagits av regimen, och i utbyte ska hon få sin frihet.

Sonyas sökande ska leda henne genom en ny och främmande värld, sådan den blivit efter Delegationens fall, och hon tvingas konfrontera mörka hemligheter i sitt förflutna


Jag hoppas fortfarande att hon ska få ihop något lika bra som Divergent.



Semesterbokhandeln av Kiley Dunbar
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 250
Utgivningsdatum: 2024-06-04
Förlag: Pia & Co

Från Bokus
Jude Crawley borde vara överlycklig. Hon har just tagit universitetsexamen som vuxenstudent och kan äntligen vara öppen med sin relation med filosofi professorn Mack. Tills hon ser Mack kyssa en annan kvinna, och hennes drömmar krossas. Och deras drömsemester, att driva en pytteliten bokhandel i kustbyn Clove Lore i två veckor, går inte att avboka. Jude bestämmer sig för att åka ensam. Kanske kan en semester omgiven av böcker läka hennes brustna hjärta? Väl på plats uppstår snabbt ett problem: på grund av ett missförstånd är bokhandeln även uthyrd till en man vid namn Elliot. Jude tänker inte låta sig charmas av hans vackra yttre och hans uppenbara kärlek till böcker - det är faktiskt hennes bokhandel (åtminstone i ett par veckor). Men Jude och Elliot har inget val, de måste driva bokhandeln och kaféet tillsammans, och det kanske inte är så illa som Jude trott. Men varför är Elliot så hemlighetsfull? Han verkar till och med vara på flykt från något ...

Ja. Vad ska jag säga. En bok med den titeln och den handlingen lockar ju självklart.



Sommardagar i Kollektivet av Callum Bloodworth
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 399
Utgivningsdatum: 2024-06-12
Förlag: Bazar Förlag

Från Bokus
Ärligt talat är det nästan lättare att missa Kollektivet än att hitta det. Vilket så klart är synd, för dolt bakom de lite slitna rosa väggarna i den lilla Stockholmsförorten rymmer storslagna historier. Om människor som gått igenom det värsta, men som med lite hjälp har fått möjligheten att börja om på nytt. De var sex vänner som grundade Kollektivet men åren har gått och inte många av dem finns kvar. Och nu har Stina Nilsson bestämt sig för att hennes tid snart är slut. Innan det är dags har hon en sista kamp hon måste vinna - för att rädda Kollektivets framtid och den dröm som en gång skapade det.

Jag har läst en bok av honom och vill definitivt läsa fler.



Stormfågel av Ann Cleeves
Genre: Kriminalroman
Serie: North Devon (3)
Antal sidor: 363
Utgivningsdatum: 2024-06-14
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Tidigt en stormig morgon får livräddarna i den lilla kustbyn Greystone ett larmsamtal. Men i jollen som ligger för ankar ute i viken väntar ingen seglare i sjönöd. Istället finner de ett lik. Den mördade mannen visar sig vara en känd äventyrare, Jem Rosco, som oväntat dykt upp i sina barndomstrakter igen. För kriminalkommissarie Matthew Venn kommer fallet nära. Församlingen han växte upp i har ett starkt fäste i Greystone, och i utredningen dyker personer från hans förflutna upp. När vidskepelse och rykten blandas får Matthew allt svårare att se klart, och han tvingas inse att både han själv och kollegorna Jen och Ross kan vara i fara.

Men vänta lite nu ... tredje delen? Jag verkar ha missat detta. Det var ett tag sedan jag läste något av henne nu.

8 kommentarer:

  1. Åh, ännu mer böcker. Jag har kollat lite men vet inte om jag orkar/hinner med ett inlägg den här gången (i så fall kommer det i helgen). Det är för mycket just nu med både jobb och kurs (kursen tar slut under midsommarveckan).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland får man fokusera på annat än böcker. Gissar att det ska bli skönt när kursen är över.

      Radera
    2. Ja, verkligen! Den här veckan har jag opponerat på två uppsatser och nu fått tillbaka min som ska skrivas om lite innan den skickas till handledaren senast nästa söndag.

      Radera
    3. Jösses, det låter utmattande. Efter att jag hade pluggat gav jag mig löftet att jag aldrig skulle behöva göra det igen. Min mage och mina nerver klarar inte det.

      Radera
    4. Det här är sista gången - verkligen!!! :-D Nu vill jag bara gå lättsamma vinkurser efter det här. Där det handlar mer om att smaka än att plugga teori.

      Radera
    5. Jag går gärna på kurs, men då ska de vara utan examination. Av alla slag. Jag vill bara lära mig för att det är roligt.

      Radera
  2. Johanna Ginstmarks böcker är jag nyfiken på. Träffade henne på ett event, och efteråt så läste jag en del om böckerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har helt missat henne, det här är ju redan andra delen. Österlen är annars en miljö som jag uppskattar i böcker. Och verkligheten 🙂

      Radera