onsdag 1 maj 2024

Bok: Skuggriket av Kim Faber & Janni Pedersen

Författare: Kim Faber & Janni Pedersen
Titel: Skuggriket
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 380
Originalspråk: Danska
Originaltitel: Skyggeriget
Översättare: Svante Skoglund
Serie: Martin Juncker 4
Förlag: Modernista
Utgivningsår: (original) 2022 (min) 2023
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 29 mars 2024
Första meningen: Han älskar jobbet som nattvakt på kolkraftverket, och det har han gjort från första stund under de snart fyrtio år som han haft sin tjänst där nere vid fjorden.

Baksidetext
En väktare mister livet i samband med en våldsam explosion på Nordjyllandsverket - ett av Danmarks sista kolkraftverk och en jättelik källa till koldioxidutsläpp. Vad som först verkar vara en olycka visar sig vara ett attentat när polisen hittar fragment av en militär kamikazedrönare bland spillrorna. En radikal organisation tar på sig dådet.

Samma morgon påträffas en annan man mördad i en lyxvilla i Köpenhamns norra delar. Han är son till landets kontroversiella klimatminister, och fallet får en explosiv utveckling då det visar sig att den döde hade ett allvarligt kokainmissbruk - och dessutom en central roll i ett hittills okänt narkotikanätverk.

Utredarna Martin Juncker och Signe Kristiansen kan först inte hitta något samband mellan de två händelserna, men när deras kollegor gör en omvälvande upptäckt ändras förutsättningarna totalt.

Min kommentar
Vissa serier kräver att man läser böckerna så fort de har kommit ut, nästan. Serien om Martin Juncker här till dem. Skuggriket fick jag i julklapp och jag läser den redan i mars, året efter. Även om ingen av de senare böckerna har lyckats komma upp i samma nivå som den första så är det här riktigt bra.

Kanske är det författarnas avsikt, men precis som förra boken så börjar denna med ett fall som tappas bort. Och så blir det det vanliga med gängkriminalitet. Vilket ju onekligen är högaktuellt, men det finns ju andra sorters mord också. En annan sak som verkar vara den här författarduons signum är att det är löjligt många karaktärer med.

Starten på historien sätter läsaren på prov. Efter bara knappt fyrtio sidor så har vi presenterats för tre helt olika fall och minst femton olika personer. Det spretar åt alla håll och kanter och det är väl verklighetstroget, men som läsare blir det jobbigt.

Många kapitel börjar med ett "han" eller "hon" och eftersom man följer flera personer så har man ingen aning om vems POV man besöker. Det blir en onödigt förvirrad känsla innan man får veta vems ögon man ser genom. Det är trots detta inte speciellt jobbigt att hänga med.

Den enda sympatiska karaktären här är Martin Juncker (och Kristoffer också), han är den enda jag faktiskt känner sympati med. Han är ingen perfekt människa, men det är han högst medveten om. Signe känns fortfarande inte som en särskilt sympatisk person. Hon fortsätter att rida på sina höga hästar, men hon har en rejäl uppförsbacke efter det hon gjorde i en av de tidigare böckerna. Nabiha verkar jag inte ha haft några synpunkter på tidigare, men här tar hon mer plats. Tyvärr inte bara på ett bra sätt. Jag är ganska säker på att jag inte hade uppskattat en polis som kommer med syrliga kommentarer om saker som inte har med något att göra. Värderande åsikter, som hur rika människor har det hemma och liknande. Otroligt oprofessionellt.

När boken är slut så sitter jag där med en känsla av att alla(?) fall är oavslutade. Eller egentligen inte, jag vet ju vem som mördade vem och så, tror jag, och även vem som sprängde kolkraftverket, tror jag. Men det är det där "tror jag" som bråkar i bakhuvudet.

Skuggriket slutar lite väl abrupt, eller det går undan i en väldigt fart där. Blir alla fall verkligen avslutade? Väldigt mycket känns i alla fall oklart. Men i det stora hela så spelar det ingen som helst roll. Femte delen har redan släppts på danska. När kommer översättningen?

Avdelningen för olika funderingar:
Som vanligt så hänger jag upp mig på småsaker, men det måste vara ett datumfel där i början. Explosionen på kolkraftverket skedde 11 februari, men några sidor senare så påstås det att en av vakterna, som var där, skulle gå i pension 1 februari.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,81 i genomsnitt (beräknat på 802 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Skuggriket: Lottens bokblogg, hyllan och DAST Magazine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar