onsdag 8 maj 2024

Bok: Mullvaden av Anna Karolina

Författare: Anna Karolina
Titel: Mullvaden
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 399
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Amanda Paller 4
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: (original) 2022 (min) 2022
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 2 april 2024




Första meningen: "Område tre från tre noll. 33-6110, kom."

Baksidetext
Polisen Amanda Paller får i uppdrag att infiltrera Benny Berg, Sveriges största tillverkare av metamfetamin som lever ett nedtonat Svenssonliv. Operationen leds av aktionsgruppen i Stockholm. Amanda ska tillsammans med kollegan Tony Seger spela ett nygift par som flyttar in i familjen Bergs radhusområde.

Relationen till kollegan försvårar uppdraget Tony avskyr Amanda. För det är ju ingen hemlighet inom kåren att Amanda har barn med värdetransportrånaren och polismördaren Adnan Nasimi.

Min kommentar
Serien om Amanda Paller har jag läst med nöje och när jag såg att det plötsligt dök upp en som hette Mullvaden så trodde jag att det, återigen, var det här oskicket med att byta titel på en gammal bok (av förklarliga skäl, eftersom det gjorts på de tre tidigare delarna). Det var det inte, till min stora glädje. På förra årets Skånska deckarmässa passade jag på att köpa den. I år tog jag med den i min Finish That series-utmaning.

Sex år dröjde det mellan tredje och fjärde delen (bara fem mellan läsningen av dem) och det har ju så klart gjort att jag har glömt ganska mycket. Det mesta kommer tillbaka till mig ganska snabbt, det är bara detaljer som gått förlorat. I bokens värld har det emellertid bara gått ett pyttelitet tag. På sin höjd någon månad. Allt är i stort sett som det var när vi lämnade dem.

Karaktärer finns det i rimlig mängd (många av dem dör, dessutom) och de är alla väldigt tydliga och har sin alldeles egna röst. Det gör det också enklare att hålla isär dem. Speciellt Blondie är en minnesvärd karaktär, som tydligen har verklighetens Blondie, också känd som Birgitta Backlund, som inspirationskälla. Jag blir riktigt sugen på att läsa hennes självbiografi. Amanda vet jag faktiskt inte vad jag ska säga om. Bara att jag är sjukt less på hennes oförmåga att stå emot Adnan. Bestäm dig!

Ett mycket ovanligt sätt att ta död på en karaktär blir det också, mycket innovativt. Jag tycker det är tråkigt att just den fick sätta livet till, just när h*n började bli intressant.

Korrumperade poliser är något jag har otroligt svårt för. Förmodligen får att jag inte vill tro/tänka på att sådana finns. En annan störande detalj är hur korkat poliserna beter sig. Som att de inte har något konsekvenstänk/impulskontroll överhuvudtaget, det gör mig nästan löjligt irriterad. Då tänker jag speciellt på de två som jobbar under cover. Herregud.

Kapitlen är härligt korta. Man hinner nästan alltid (bara) ett till. Jag tycker det förhöjer min läsning. Tempot är också högt, det händer något mest hela tiden. Allt kanske inte är logiskt eller trovärdigt, men helt omöjligt skulle jag inte säga att det är. Väldigt spännande är det i alla fall.

Mullvaden är betydligt snällare än sina föregångare. Vilket inte alls betyder mindre spännande, bara mindre rå. Till och med lite smårolig ibland. Båda de sakerna är faktiskt något jag uppskattar. Kanske är det till och med så att detta är den bästa i serien. Hittills? Kommer det kanske fler?

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,77 i genomsnitt (beräknat på 114 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk
LättsamMystiskBerörande

Andra som bloggat om Mullvaden: Författare Peter Westberg, Breakfast Book Club och Frölids bokhylla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar