onsdag 1 november 2017

"Flykten från Olympo" av Lisa Hågensen

Författare: Lisa Hågensen
Titel: Flykten från Olympo
Genre: Science fiction
Antal sidor: 294
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Purebred 1
Förlag: Fusce
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2017
Format: E-bok
Källa: Bokhyllan
Utläst: 17 oktober 2017
Första meningen: Det började med krigen.

Baksidetext
De trodde att en värld utan raser och religion skulle bli en värld i fred. De trodde fel.

En uråldrig rörelse har krälat upp till ytan och gör sig redo att ta över världen. Långt därifrån planerar Thorbi, Laban och deras vänner sin flykt från den bortglömda staden Olympo. Plötsligt kommer män från Utsidan och rövar bort freaket Dora. Alla i Olympo föraktar Dora, men Thorbi hatar henne. Hon mördade hans syster. Varför vill Laban följa efter männen och rädda Dora? Vad har hon med den uråldriga rörelsen att göra? Thorbi bryr sig inte. Han följer med på den livsfarliga resan, och får han bara chansen tänker han hämnas sin syster.

Min kommentar
När jag läste min första Lisa Hågensen så blev jag väldigt positivt överraskad. Därför var jag inte speciellt nödbedd när jag fick ett mejl från författaren där hon undrade om jag var intresserad av att läsa första delen i en YA-dystopi. Vad kan gå fel med det liksom?

Jag vet inte riktigt när allt det här utspelar sig, men det är något jag funderar på ganska mycket. Hur många generationer har egentligen passerat? Har de ingen tideräkning i framtiden? Inte heller var allt utspelar sig är solklart. Inte ens om det är vår egen värld. Namnen på vissa av områdena liknar, bland annat, Grekland, Ungern och Tjeckien, vilket väl faktiskt är ganska troligt. Så mycket mer än centrala Europa lär väl inte vara beboeligt så långt fram som det här måste vara.

Miljön är ganska spännande, trots att det mesta verkar vara ökenlikt. Det jag blir mest fascinerad av är att Olympo faktiskt verkar vara en väldigt stor idrottsarena där man har har byggt en hel stad. Även den plats där de går runt och river i ruiner eggar fantasin och jag får väldigt tydliga bilder i mitt huvud.

Karaktärerna känns lite mystiska, lite som att ingen är den som den utger sig för att vara. Alla verkar ha hemligheter. Huvudpersonen Thorbi, genom vars ögon vi upplever den här världen, känns oengagerad och ointresserad av i stort sett allt. Utom sin hämnd. När det gäller den kan man nog säga att han är mållåst och det spelar ingen roll vad andra säger eller gör. Han irriterar mig för det mesta och jag bryr mig knappt om vad som händer honom. De andra är betydligt mer intressanta, som Whanzi, Laban, Keidra... jag hoppas man får veta mer om dem i de senare böckerna.

Det är inte helt solklart för mig vad författaren vill förmedla med den här boken och jag har funderat en hel del på det. Min tolkning blir att inte ens politisk korrekthet kan rädda mänskligheten. Trots att alla raser, religioner, länder och språk (förutom engelska) har utrotats så krigar människan fortfarande. För att få det så här så måste det ha skett en helt otrolig rasrensning och målmedveten avel. Då kände jag att det var det som var grejen, det man skulle bli upprörd över. Sedan dök det upp en "återanvändning" av en nu existerande gruppering, som det känns som att alla blir så väldigt förbannade på. Däremot var ingen upprörd över den rasrensning som gjort alla likadana "nu". Då blev jag bara förvirrad. Det sätt som gjorde den här nya världen (r)enrasig var väl inte heller speciellt bra? Nåväl, jag önskar i alla fall att det kunde ha gjorts på något annat sätt.

Något som störde mig genom hela boken var överanvändningen av orden "freak", "freaking" och olika böjningar av det. Det som gjorde det än värre var att förutom att personer med avvikande utseende kallades det, så var det tydligen en svordom också. Och det användes ofta. Väldigt ofta.

Jag skulle vilja likna den här vid Divergent, fast tvärtom. Eller vad jag ska säga. Det är i alla fall spännande och nog skulle det vara intressant att få veta hur det ska gå.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipset hade inget estimerat betyg, men genomsnittet var 3,8 (beräknat på 4 betyg).
Goodreads hade den 3,83 i genomsnitt (beräknat på 6 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Flykten från Olympo: Bokhyllan, Boklysten och Västmanländskans bokblogg.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Låter ju faktiskt helt ok. Måste nog ta och läsa den, jag gillade också hennes första bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna liknar inte den första på något sätt, men den är helt OK i sin genre :)

   Radera
 2. Denna har jag hemma, väntandes. Vi får se vad jag tycker om den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli spännande att se vad du tycker :)

   Radera