måndag 10 april 2017

Film: The Danish Girl

Titel: The Danish Girl
Originaltitel: The Danish Girl
Genre: Drama
Regissör: Tom Hooper
Manus: Lucinda Coxon
Skådespelare: Alicia Vikander, Eddie Redmayne, Matthias Schoenaerts, Amber Heard, Ben Whishaw
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: USA
Längd: 119 min
Serie: -
Såg den på TV 19 mars 2017

Handling
Året är 1926 och i Köpenhamn bor konstnärsparet Einar och Gerda. Einar är känd för sina landskapsmålningar och Gerda för sina porträtt. Deras äktenskap är starkt och kärleksfullt, om än en aning kryddlöst.

Bristen på dramatik undanröjs dock med besked den dag då Gerda ber sin make ersätta en kvinnlig modell i ett porträtt hon snabbt måste få klart. Einars upplevelse av att bära klänning inleder en inre transformation, och hon inser att livet som Lili är ett uttryck för hennes äkta jag.

Min kommentar
Man skulle nog kunna säga att jag följer Alicia Vikanders framfart på vita duken och jag ville gärna se The Danish Girl, bara för att hon är med. I övrigt kändes det inte riktigt som min typ av film så jag kände inget behov av att äga den. Därför blev jag glad när jag äntligen lyckades hitta en passande tid i tablån.

I början var jag så otroligt berörd och kunde verkligen leva mig in i både Gerdas och Einar/Lilis kval. Men så är det ju det där med sentimentalitet och att dra ut på saker och ting. Efter en timme, ungefär, blev det bara för mycket för mig och jag kände att jag inte längre orkade känna så mycket. Mitt stora problem är nog ändå Eddie Redmaynes riktigt creepy leende, det är som hämtat direkt ur en skräckfilm och jag får rysningar (inte av vällust) av det. Och han bränner av det ofta. Detta och filmens längd, nästan två timmar, förstör det mesta.

Filmens styrka, tycker jag, ligger i att den fokuserar lika mycket på Einar, som inser att han egentligen är en kvinna, som på Gerda, som helt oväntat drabbas av det. Men det är också detta som gör att jag nog stänger av litegrann, jag klarar inte så mycket dubbla känslor. Det blir liksom system overload i min hjärna.

Det ligger ju en sann historia bakom den här filmen och jag vet inte hur väl den följer verkligheten (hittade så klart en del som kanske var lite oklart i filmen när jag googlade), men att göra det Lili gjorde, speciellt på 1920-talet, är helt osannolikt modigt. Samtidigt så är det ju kanske inget val man egentligen har.

Alicia Vikander är, som vanligt, strålande och hade det inte varit för Eddie Redmaynes leende så tror jag att jag hade tyckt att även han var briljant. Inga andra karaktärer spelar egentligen någon roll i den här filmen.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 1 572 betyg).
IMDb hade den 7,0 i genomsnitt (beräknat på 107 369 betyg).
Jag ger den 3,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

8 kommentarer:

 1. Skönt med någon som känner likadant vad gäller Eddie Redmaynes leende ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstörde faktiskt hela filmen för mig, det var så otroligt creepy...

   Radera
 2. Jag vill också se den - mest för Alicias skull. Hon är verkligen bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alicia Vikander är helt fantastiskt bra, den här filmen är inget undantag.

   Radera
 3. Jag har ännu inte sett den här. Undrar om jag egentligen vill... Trist när längden liksom förstör en film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Längden hade jag nog stått ut med, om bara inte Eddie Redmayne hade lett så ofta och så mycket :)

   Radera
 4. Haha, jag håller inte med om hans leende ;) Däremot nog i omdömet att den är något för lång. Själv kände jag ett behov av att äga filmen efter att ha sett den på bio och tänker nog försöka se om den i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tog mig evigheter innan jag fattade vad det var som gjorde mig så avogt inställd. Varje gång han log så vred jag mig :) Jag hade nog tyckt mer om den om den hade varit kortare. Och om inte Eddie Redmayne hade lett så hemskt :)

   Radera