fredag 29 april 2016

Bokbloggsjerka 29 april – 2 maj

Fredag igen och det känns så bra att kunna säga att det som vanligt är dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckans fråga: Skulle du kunna tipsa om en bok (eller flera) som utspelar sig i dina hemtrakter?

Jaaaa... det beror ju lite på vad jag räknar som mina hemtrakter. Är det där jag kommer ifrån eller där jag bor? En knepig fråga.

Personligen räknar jag alltid Göteborg med omnejd som mina hemtrakter, även om jag flyttade därifrån för snart tjugo år sedan. Man kan ta flickan ur Göteborg, men aldrig Göteborg ur flickan... eller hur var det?

I Göteborgstrakten utspelar sig massor av böcker och om jag hittar en så köper jag den. Tyvärr är de väldigt sällan bra. En serie jag läst med behållning är Åke Edwardsons om Erik Winter. Från början var det tänkt att den skulle vara tio delar, men plötsligt dök det upp ytterligare två. De har jag inte läst, men de första tio är bra.

En annan bok som utspelar sig i Göteborg är Löftet av Tinka Ullbro, den handlar om Paola som jobbar som barnpsykolog och hon arbetar mest med traumatiserade barn, barn som blivit utsatta för brott. Detta är egentligen också en serie, men jag har bara läst den här första delen.

Egentligen vill jag tipsa om Ann Rosmans böcker också, de utspelar sig (mest) i Marstrand, men ibland är de i Göteborg också. De här böckerna är bara helt fantastiska och de har allihop någon historisk del, till exempel Metta Fock Ridderbielke som lär ha varit den enda kvinna som suttit fängslad på Karlstens fästning. De här historiska bitarna är de som tar mest plats och de som är mest intressanta.

Om man ska kalla Lund för mina hemtrakter så har jag egentligen inte speciellt mycket att komma med. Jag har läst några, men de har inte heller varit något att tipsa om. Så jag förflyttar mig snabbt till Malmö. Mattias Edvardssons bok Där framtidens fötter vandrar är en riktig odyssé i Malmö. Den handlar om Charlie, som reflekterar över sin barndom på åttiotalet samtidigt som vi följer honom i nutid. När jag läste boken (som för övrigt är bra också) blev jag väldigt sugen på att följa Charlies irrfärder.

En annan bok som också utspelar sig i Malmö, men bara på sjuttiotalet är Torbjörn Flygts Underdog. Också en riktigt bra bok, där fortsättningen (som jag inte läst), Outsider, utspelar sig i Lund (tror jag).

51 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ann Rosman är så bra med verklighetsanknytning och bra research.

   Radera
  2. (fast till Marstrand är det ju ett par mil härifrån :)

   Radera
  3. Jag brukar köpa alla böcker jag hittar som utspelar sig i Göteborg, bara för att jag ska kunna känna mig hemma :)

   Radera
 2. Underdog var väldigt bra. Ann Rosmans böcker måste jag kolla upp, jag gillar det du skriver om att de innehåller historiska delar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De historiska bitarna har fått större och större del för varje bok känns det som och de blir bara bättre och bättre :)

   Radera
 3. Alltid roligt att läsa böcker från sin hemtrakt. :)

  SvaraRadera
 4. Ann Rosmans böcker är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är riktigt bra och nu kommer ju snart en ny också :)

   Radera
 5. Jag tokgillar Ann Rosmans böcker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte tokgilla, men för hennes böcker stämmer det :)

   Radera
 6. Winter kom med hos mig också :-) Och jag gillar Ann Rosman skarpt med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är skönt att det i alla fall finns två författare som skriver bra om Göteborg med omnejd :)

   Radera
 7. Anna Rosman har jag tänkt läsa väldigt länge men ännu inte kommit mig för, det är så många böcker men ack så lite tid!

  SvaraRadera
 8. Underdog - som fick så mycket beröm - orkade jag inte igenom ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tråkigt, jag gillade den och då kände jag inte ens till något om Malmö :)

   Radera
 9. Åh många spännande tips jag missat :)

  SvaraRadera
 10. Underdog och Outsider har jag läst. Och förstås Mattias bok ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Outsider har jag ju inte läst än, men den här jerkan fick mig att bli sugen på att ta tag i den :)

   Radera
 11. Jag älskar också Ann Rosmans böcker. Jag är nyfiken på Mattias Edvardssons böcker men har inte kommit mig för att läsa någon än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mattias Edvardsson har blivit något av en husgud här nu, efter tre riktigt bra böcker :)

   Radera
  2. Vilken gillade du bäst (om du nu måste välja)?

   Radera
  3. Dit drömmar färdas för att dö slog nästan undan fötterna på mig, men den är väldigt obehaglig eftersom den handlar om barn som far illa och eftersom resultatet är sant. Då svarar jag i stället April, April, en ungdomsbok som passar minst lika bra för vuxna :)

   Radera
 12. Har inte läst några av de du nämner :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju så otroligt många böcker :)

   Radera
 13. Många fina tips här! Gillade också Åke Edwardsons böcker om Erik Winter, känns som ett bra tag sedan de lästes. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju de två nyare delarna olästa, det börjar väl bli dags för dem :)

   Radera
 14. Extra roligt att läsa något i en miljö man känner till väl :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir en speciell känsla då :)

   Radera
 15. Ann Rosmans böcker är jag intresserad av att läsa :) Har läst en deckare om Winter och den var tyvärr inte i min smak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, böckerna om Erik Winter är nog lite speciella och det som gör att jag gillar dem är nog mycket miljön :)

   Radera
 16. Göteborg kan inte var så svårt stad att hitta många böcker som utspelar sig i, fast det förutsätter ju att man läser svenskaböcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser ju mest svenska böcker och jag har läst massor som utspelar sig i Göteborg. Mitt problem var att jag skulle vilja tipsa om dem och då måste jag ju ha tyckt att de var bra :)

   Radera
 17. Ja, det där vad som är hemtrakter är verkligen inte helt givet. Men, du fick ju ihop en hel del tips i alla fall! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemtrakten måste ju vara där man känner sig hemma, typ där man växte upp eller har bott större delen av sitt liv. Men definitionen är klart flytande :)

   Radera
 18. Göteborg gillar jag kanske skulle följa ditt tips och göra ett besök efteråt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göteborg är min favoritstad :)

   Radera
 19. Hemtrakter får man väl välja enligt hur det känns. Jag valde t.ex. absolut inte något från födelsetrakterna. Var det så att du inte gillar fanasy? Annars kan jag rekommendera Nene Ormes :-) (om Malmö)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker nog också att hemtrakter mer är en känsla än något annat. Ibland gillar jag fantasy och ibland inte. Har länge funderat över vad som gör att det ibland funkar och ibland inte, men kan inte komma på det :) Nene Ormes har jag faktiskt funderat på att läsa, har kikat lite på henne böcker :)

   Radera
  2. Jag har faktiskt lite samma inställning till fantasy, gillar ibland och ibland inte. Oftast inte s.k. "high fantasy", medan Ursula LeGuin och Maria Turtschaninoff är favoriter :-) Nene Ormes påminner om Turtschaninoff, tycker jag. du kan läsa mera om Ormes här: http://www.neneormes.com/

   Radera
  3. Maria Turtschaninoff har jag ju varit nyfiken på i evigheter, kanske borde jag prova Nene Ormes då :) Ursula LeGuin har jag inte läst på runt 30 år, men jag gillade då i alla fall.

   Radera
 20. De finns alltså lite böcker kring Göteborg, själv kunde jag inte en enda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns väldigt många och jag har läst många också, men de är väldigt sällan bra :)

   Radera
 21. Set Mattssons utmärkta deckartrilogi utspelar sig i Malmö också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var bland annat därför jag köpte den första delen :) Har börjat hitta lite bättre i Malmö nu och känner till vissa stadsdelar och då är det kul att läsa om det också :)

   Radera