tisdag 12 april 2016

Veckoutmaning: Högläsning

Veckans utmaning på Kulturkollo: Högläsning.

Vilket är ditt bästa högläsningsminne?

Jag har själv aldrig gillat att läsa högt och har nog inte gjort det sedan skoltiden. Och ingen har egentligen läst högt för mig sedan dess heller. Enligt uppgift så lästes det sagor för mig när jag var liten, men det har jag inget som helst minne av.

Det jag minns är när fröken i första klass läste högt för oss ur Nils Holgerssons underbara resa och även om jag nu gillade skolan så var nog den stunden min favorit. Jag kommer inte ihåg några detaljer, bara det att jag var helt uppslukad och faktiskt var tvungen att köpa boken och läsa den själv, som vuxen.

Ett annat högläsningstillfälle som jag gillar är det de har på biblioteket här i stan. Det kallas för novellcafé och då läser någon ur personalen högt ur någon novellsamling. Tror det brukar hinnas med runt tre stycken. Det är väldigt avkopplande att bara sitta och lyssna. Faktum är att det är ett sådant tillfälle i dag och jag tänker försöka gå dit.

12 kommentarer:

 1. Högläsning är tyvärr ungefär som ljudböcker för mig, jag tappar koncentrationen och nästan somnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vet precis vad du menar. Novellerna funkar för de tar runt 10-15 minuter att läsa, så länge klarar jag att hålla fokus :)

   Radera
 2. Det lät som en läsupplevelse i skolan. Kul med biblioteket som har novellcafé. Tänker att noveller kan behöva lite lyft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara många som inte gillar noveller, men jag kan inte alls förstå varför :)

   Radera
 3. Novellcafé låter ju jättemysigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mysigt. Den enda nackdelen är att de inte har så bekväma möbler att sitta i :)

   Radera
 4. Vilken läcker idé med novellcafé!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är kul och det verkar som att det finns folk som vill lyssna i alla fall.

   Radera
 5. Åh, Nils Holgersson! Den fick jag också höra i skolan, och minns hur spännande jag tyckte det var med svartråttorna v/s brunråttorna och allt det andra... jag fick också läsa om den sen i vuxen ålder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns nog egentligen inga detaljer alls från Nils Holgersson, varken från småskolan eller vuxen ålder, men det är en fascinerande historia :)

   Radera
 6. Nils Holgersson är en fin läsning! Jag brukar läsa en förkortad variant för mina elever också. Funkar! Jag lockas verkligen av novellcafé, det låter som precis något som jag skulle gilla! Fint tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev så glad när jag upptäckte den där lilla raden i programmet. Novellcafé är precis lika mysigt som det låter :)

   Radera