onsdag 27 april 2016

Kommande böcker maj 2016

Det är något som är alldeles galet. Hur många nya spännande böcker kan det egentligen komma ut under en månad? Lyckligtvis så är min födelsedag i maj och flera av böckerna här finns på min önskelista.

Det andra ansiktet av Mari Jungstedt
Genre: Kriminalroman
Serie: Anders Knutas (13)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2016-05-12
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Formgivaren och fyrabarnspappan Henrik Dahlman hittas mördad, naken och fastbunden, i sommarhuset i Ljugarn. När ännu en familjefar faller offer för samma extrema våld tvingas Anders Knutas och Karin Jacobsson inse att de jagar en gärningsman som hela tiden byter skepnad - en mördare med två ansikten.

Del 11 och 12 har jag fortfarande inte läst, men de är med på min Finish That Series Challenge så de ska läsas i år.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Vågspel av Ann Rosman
Genre: Kriminalroman
Serie: Karin Adler (6)
Antal sidor: 480
Utgivningsdatum: 2016-05-02
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Den 5 juni 1916 förliser det brittiska krigsfartyget HMS Hampshire utanför Orkneyöarna. Med sig till havsbotten tar det 700 man inklusive krigsministern Lord Kitchener. Första världskriget pågår och enligt ryktet var fartyget på väg med dyrbar last till Ryssland när det gick på en tysk mina. Många är dykarna som med livet som insats försökt finna och bärga Hampshires mytomspunna skatt.

Nästan hundra år senare hittas en segelbåt drivande utanför samma kust. På däck finner man blod och andra spår efter slagsmål. Båten tillhör Bo Stenman, pensionerad dykare hemmahörande i Marstrand. När det står klart att det var Bo själv som seglat båten beger sig kriminalinspektör Karin Adler och hennes kollega Folke till Orkney för att bistå polisen i utredningen. En kropp hittas och ytterligare en båt, och i jakten efter svar på vad som hänt blir kopplingarna mellan den försvunne Bo och det för länge sedan förlista fartyget allt starkare. En dykexpedition vid vraket på sjuttiotalet höll på att sluta i katastrof och av någon anledning har Bo Stenman gjort sig ovän med många av sina tidigare dykarkollegor.


Jag säger bara: Äntligen!

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.I de bästa familjer av Mats Olsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Harry Svensson (2)
Antal sidor: 530
Utgivningsdatum: 2016-05-04
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Mitt i sommarnatten väcks Harry Svensson av att tioåriga Emma panikslaget bultar på dörren. När han öppnar springer hon genast och gömmer sig. Ögonblicket därpå hör Harry två män utanför huset.

Vilka är de? Och vad är det egentligen som odlas i det stora växthuset i skogen? Vad har traktens mc-gäng ihop med den förmögna familjen Björkenstam? Och var finns Emmas föräldrar?


Köpte första delen av den här serien på bokrean. Trodde det var en för mig ny författare, men det visade sig att jag faktiskt har läst en bok av honom; De ensamma pojkarna, som är en helt fantastisk bok.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Prio ett av Emelie Schepp
Genre: Kriminalroman
Serie: Jana Berzelius (3)
Antal sidor: 365
Utgivningsdatum: 2016-05-16
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
En tidig morgon i mars hittas en kvinna svårt sargad i sin lägenhet i Norrköping. Först på plats är ambulanssjuksköterskan Philip Engström som gör allt för att rädda hennes liv. Då ytterligare ett offer hittas går den ohyggliga sanningen upp för honom och han är tillbaka där allt en gång började.

När åklagare Jana Berzelius kopplas in som förundersökningsledare börjar även hon se ett obehagligt mönster. Och det som först såg ut som ett enstaka vansinnesdåd växer snabbt till någonting betydligt större.

Vem ligger bakom de fruktansvärda morden? Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander är Jana fast besluten att ta reda på sanningen. Samtidigt blir hon uppsökt av en person från sitt förflutna, en person som tvingar henne att gå långt utanför lagens gränser.


Jag har ju fortfarande inte läst de tidigare böckerna i den här serien, men jag vill ändå ha denna.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2016-05-16
Förlag: Bazar Förlag

Från Bokus
Jean Perdu vet precis vilka böcker de olika kunderna bör läsa för att orka med sina livsproblem. I sin flytande bokhandel, en pråm som även kallas Det litterära apoteket, säljer Perdu romaner som medicin för att kurera livets plågor. Det enda hjärta han inte kan laga är sitt eget, som har plågat honom under 21 år, sedan den ljuvliga Manon från Provence lämnade honom medan han sov. Bakom sig lämnade hon ett brev - som Perdu aldrig kunde förmå sig att läsa.

Förrän en sommar, sommaren som ändrar allt och förmår Monsieur Perdu att lätta ankar. I sällskap av en ung, geniförklarad författare med skrivkramp och en kärlekskrank italiensk kock ger han sig ut på en resa längs Frankrikes floder som tar honom långt in i hjärtat av Provençe.


En bok som har ordet bokhandel i titeln lockar ju förstås.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Den som finner av Stephen King
Genre: Thriller
Serie: Bill Hodges (2)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2016-05-20
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Morris Bellamy är författaren John Rothsteins allra största fan. Han är fullkomligt besatt av den geniförklarade Rothstein och hans romaner om Jimmy Gold. Men Morris är besviken på sin idol. Rothstein har slutat skriva, och sålt sig till reklambranschen. Som straff måste han dö.

Efter att ha skjutit ihjäl Rothstein i författarens eget hem får Morris inte bara med sig pengarna i kassaskåpet, utan också en trave anteckningsböcker som bland annat visar sig innehålla det handskrivna manuset till ytterligare en Gold-roman. Morris hinner precis gömma undan anteckningsböckerna när omständigheterna gör att han hamnar i fängelse för ett annat brott.

Åratal senare finner en liten pojke vid namn Pete Saubers den undangömda skatten. En skatt som visar sig vara livsfarlig att ha i sin ägo. Den pensionerade kriminalaren Bill Hodges får nys om Petes trängda situation, och tillsammans med sina medhjälpare Holly och Jerome dras han in i fallet och i Morris Bellamys vansinne.


Kommentarer överflödiga.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Tiggaren av Sofie Sarenbrant
Genre: Kriminalroman
Serie: Emma Sköld (5)
Antal sidor: 360
Utgivningsdatum: 2016-05-23
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
Varför vill någon till varje pris se kriminalinspektör Emma Sköld död? Och vad har det för samband med flera dödsfall av tiggare i Stockholm?

Minnesstunden är känslosam. En ung människa är död, under ofattbara omständigheter. Men i bakgrunden sitter en person som betraktar de sörjande med misstänksam blick. Någon som gör allt för att stanna i det fördolda - även om priset är smärtsamt högt.

Det är obehagligt aktuellt och fruktansvärt engagerande när Stockholms tiggare faller offer för vad som verkar vara en psykopatisk seriemördare.


Har inte läst förra delen, men vad spelar det för roll...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Tre minuter av Anders Roslund & Börge Hellström
Genre: Kriminalroman
Serie: Ewert Grens (7)
Antal sidor: 568
Utgivningsdatum: 2016-05-24
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Han infiltrerade grov organiserad brottslighet hela vägen in i fängelse. Han avslöjades innanför murarna, lämnades att dö. Han behövde tre sekunder för att överleva.

Tre år senare är Piet Hoffmann fortfarande på flykt med sin familj- hans älskade fru Zofia som han inte längre kan ljuga för, och sönerna Hugo och Rasmus.

Långt ifrån Sverige har han nu på amerikanska polismyndighetens uppdrag infiltrerat sig djupt in i kokainmaffians hjärta. Han ska, igen, möta kriminalkommissarie Ewert Grens. Men den här gången kämpar de på samma sida. Och skillnaden mellan liv och död är tre minuter.


Jag hade ju egentligen bestämt mig för att inte läsa fler i den här serien (egentligen trodde jag att det inte skulle bli fler), men...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Blindgång av Jørn Lier Horst
Genre: Kriminalroman
Serie: William Wisting (10)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2016-05-26
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
En kall januarinatt försvinner taxichauffören Jens Hummel spårlöst. Det går ett halvår utan att man hittar någon ledtråd. William Wisting, som ansvarar för utredningen, får kritik i media och av överordnade för uteblivna resultat.

Wistings dotter Line, som tagit ledigt från jobbet och snart ska föda sitt första barn, har fått en ny vän: Sofie, ensamstående mamma med en ettårig dotter. Sofie har ärvt ett hus efter sin morfar, Frank Mandt, som polisen länge misstänkt för diverse skumraskaffärer. Line och Sofie träffas allt oftare, och när de hittar ett låst kassaskåp i källaren till Sofies hus blir Line nyfiken. I skåpet finner de en revolver och en mycket stor summa pengar med missfärgade kanter.

Polisen misslyckades med att sätta dit Frank Mandt så länge han levde och Line anser att de måste informera ordningsmakten om vapnet. Hon lämnar in det anonymt men kan inte undanhålla sanningen för sin pappa. Till Wistings förvåning visar det sig att revolvern har en koppling till ett ouppklarat mordfall, och dessutom till taxichaufförens Jens Hummels försvinnande.

Wisting ställs inför ett svårt val - ska han missbruka dotterns förtroende eller åsidosätta lojaliteten med den organisation han själv är en del av?


Jag väntar ju i och för sig fortfarande på att de sex första delarna ska översättas...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Tomma luften av Ann Cleeves
Genre: Kriminalroman
Serie: Shetlandskvartetten (6)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2016-05-31
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Det är midsommar på Shetlandsöarna, en tid av ljusa nätter och gäckande dimma. Polly, Caroline och Eleanor är vänner sedan universitetstiden och har tillsammans med sina partners lämnat Londons larm och stress för en långhelg på Unst, Shetlands nordligaste ö. De är där för att enligt den shetländska traditionen fira Carolines giftermål med öbon Lowrie. Sent på kvällen efter bröllopsfesten försvinner plötsligt Eleanor. Dagen därpå upptäcker Polly ett mejl från henne, som ser ut som ett självmordsbrev. Men det är något som inte stämmer med brevet, och när Eleanors kropp hittas nära den dramatiska klippkanten tätnar mysteriet.

Kriminalarna Jimmy Perez och Willow Reeves får uppdraget att resa till Unst för att utreda fallet. Innan Eleanor försvann påstod hon att hon sett spöket efter en liten flicka som drunknat på ön på tjugotalet. Enligt Eleanors vänner hade hennes intresse för spöket på Unst verkat närmast som en besatthet - höll hon kanske på att förlora förståndet? Jimmy och Willow får dock snabbt känslan av att Eleanors död är mer komplicerad än så.

Finns det en hemlighet bakom myten om spökflickan? En hemlighet så chockerande att någon flera decennier senare skulle kunna drivas till mord för att förhindra att sanningen kom ut?


Det blir ju väldigt konstigt när en författare fortsätter att skriva på en serie som egentligen bara skulle vara fyra böcker. Detta är då sjätte delen i den här kvartetten...

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Operation Frithamn av Monica Kristensen
Genre: Kriminalroman
Serie: Svalbard (3)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2016-05-02
Förlag: Leopard Förlag

Från Bokus
Maj 1942. Två av de allierades skepp är på väg till Nordnorge för att genomföra en riskabel operation: De ska återta Svalbard från tyskarna. I själva verket har Operation Fritham även ett annat syfte, som bara ett fåtal personer känner till. Ombord finns en man som inte är den han utger sig för att vara och han för med sig något värdefullt som till varje pris måste skyddas.

Nästan 60 år senare möts norska, engelska och tyska soldater i en minnesceremoni i Ny-Ålesund för att läka gamla sår. I stället avslöjas blodiga hemligheter om vad som skedde på Svalbard under kriget. Sysselmannen Knut Fjeld måste nu försöka förhindra att en cynisk mördare från det förflutna dödar på nytt.


Förra boken kanske inte var jättespännande, men miljön var ju bara fantastisk.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Köld av Jakob Mjöbring
Genre: Kriminalroman
Serie: Snöserien (1)
Antal sidor: 256
Utgivningsdatum: 2016-05-12
Förlag: North Chapter

Från Bokus
Köld är en samtidspräglad actionroman som utspelar sig under ett par intensiva och iskalla vinterdygn i det allra vackraste av Norrland. Ett brutalt mord i den internationellt präglade biltestarmiljön i det lilla samhället Arjeplog är startskottet för polisen Katja Lyss från specialenheten NOAx som tvingas försöka hantera både extrem kyla och oförklarlig ondska. Katja märker så småningom också att alla genomgripande förändringar av medielandskapet gör att såväl polisarbete som brottslighet tar sig nya uttryck och gör tjänstemännen i uniform till mer eller mindre ofrivilliga medaktörer i det nya mediesamhället.

Köld är den första fristående romanen i en serie om Katja Lyss, en före detta skibum och professionell friåkare som har utbildat sig till kriminalpolis och lämnat storstaden för Umeå. En tjänst inom en specialenhet tar henne till olika brottsplatser i ett vintrigt norra Sverige och ut i Europa.


Detta är ju lite exotisk miljö för mig.

Boken kan köpas på AdLibris och Bokus.Den osynlige väktaren av Dolores Redondo
Genre: Kriminalroman
Serie: Baztán (1)
Antal sidor: 448
Utgivningsdatum: 2016-05-17
Förlag: Bucket List Books

Från Bokus
Boken innehåller ett starkt inslag av baskisk folktro, och inom den är det kvinnliga dominerande. Inte förvånande då att den unga huvudpersonen kriminalinspektören Amaia Salazar är kvinna. När hon tar sig an fallet tvingas hon återvända till barndomstrakternas konflikter och ruvande hemligheter. De demoner hon trodde sig ha flytt framträder i nya skepnader. Vem eller vad rör sig i skogarna runt floden där flera unga kvinnor hittas döda? Var ligger förklaringen till spåren och tecknen i anslutning till fyndplatsen? I utredningsarbetet ställs Amaia Salazar inför kraven på saklighet och styrkan i de lokala myter som färgar vittnesmålen. Samtidigt brottas hon med ledtrådarna till en upplösning av det familjedrama som utspelar sig på det personliga planet.

Baskisk folktro? Det låter intressant.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.Våran hud, vårat blod, våra ben av John Ajvide Lindqvist
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2016-05-20
Förlag: Ordfront Förlag

Från SF-bokhandeln
Våran hud, vårat blod, våra ben innehåller en samling skräckberättelser med omisskännlig John Ajvide Lindqvist-stämning, som utspelar sig i ett samtida Sverige, men precis utanför vårt synfält. Vi får möta en samling vardagliga gestalter - och ett antal mindre vardagliga, såsom spöken, vampyrer, varulvar, mylingar, tomtar, zomibes och så ett havsmonster.

Titelberättelsen, som nominerades till British Fantasy Award för bästa novell, är enligt John Ajvide Lindqvist själv det otäckaste han har skrivit i det korta formatet.


Kommentarer överflödiga öven här.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokus och cdon.

16 kommentarer:

 1. Tiggaren, Tre minuter, Blindgång, Prio Ett, Det andra ansiktet, och några till ser jag verkligen framemot!! Maj är verkligen en månad där många serier kommer ut med en ny del!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, maj verkar vara den stora seriemånaden. Blev alldeles matt... på ett bra sätt :)

   Radera
 2. Så många intressanta! Speciellt Köld blir jag ju nyfiken på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köld verkar jätteintressant, för mig är det ju en exotisk miljö :)

   Radera
 3. Ja, oj så mycket det finns att se fram emot :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev nästan för mycket... men bara nästan :)

   Radera
 4. Jösses ska vi läsa alla dem får vi ta semester.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Ledig på grund av boksläpp. Den tar vi :)

   Radera
 5. Böcker om böcker är jag svag för... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ju lite därför jag blev nyfiken på den :)

   Radera
 6. Jag längtar efter Ann Rosmans vågspel och Den lilla bokhandeln i Paris. Flera av de andra verkar också kunna bli något men där vill jag gärna vänta in andras åsikter. Som Köld t.ex. Ann Cleeves böcker har ju sänts på tv redan vilket känns trist (jag var ju i och för sig inte tvingad att titta). Boken borde alltid komma först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vågspel har jag längtat efter sedan jag läste ut förra delen, vilket i och för sig inte var mer än ett halvår sedan, men längtan har varit stor :)

   Jag har faktiskt inte tittat på TV-serien på Ann Cleeves böcker, eller jo, de första avsnitten. Sedan upptäckte jag att nästa avsnitt var en av de "nya" böckerna och då slutade jag titta :)

   Radera
 7. Oj, oj, oj... här var det väldigt många!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maj verkar vara en månad då det kommer många nya böcker. Såg att det verkar vara samma med engelskspråkiga, mejlet från Goodreads var överfullt :)

   Radera
  2. Maj är det nya september? :-)

   Jag sa JESS! när jag läste om John Ajvide Lindqvist, en klar favorit.

   Radera
  3. Jag har ju gjort det till lite av en grej att läsa John Ajvide Lindqvists böcker i den ordning de kommit ut och nu är det snart dags att börja med den där trilogin som börjar med Himmelstrand :)

   Radera