fredag 15 april 2016

Lite nytt i hyllan

Även om man har köpstopp så kan det ju trilla in lite böcker ändå. Som förra veckan, då kom det två.
En officer och spion av Robert Harris verkar vara en väldigt spännande bok och handlar om Dreyfusaffären. Det jag minns allra mest från den historielektion är "J'accuse!" något som faktiskt renderade mig en plupp i Trivial Pursuit för en väldig massa år sedan. Något överraskande för mina motspelare som visste att jag inte kan ett ord franska... Så här står det om boken på Bookmark förlag:
Paris, år 1895. Alfred Dreyfus, en fransk-judisk officer, har mot sitt nekande dömts för att ha överlämnat hemliga dokument till tyskarna. Under en officiell ceremoni vanäras och skymfas han innan han deporteras till sitt ödsligt belägna fängelse på Djävulsön utanför Sydamerikas kust.

Den franske officeren Georges Picquart, som initialt är inblandad i arresteringen av Dreyfus, misstänker snart att fel man skickats iväg. Medan Picquart kämpar för att avslöja sanningen om konspirationen, tvingas han omvärdera synen på sitt hemland – och sig själv.

En officer och spion, som baseras på Dreyfusaffären, har blivit hyllad av läsare och recensenter över hela världen. Det är en skildring av antisemitism, ett justitiemord iscensatt av det franska etablissemanget och en visselblåsares envishet. Boken kommer även att filmatiseras i regi av Roman Polanski.
Det enda rätta av Charlotte Rogan känns också som en intressant och väldigt aktuell bok. Jag har inte läst hennes Livbåten, men den här kunde jag bara inte stå emot. Så här står det om boken på Bookmark förlag:
Maggie Rayburn råkar en dag, på ren impuls, stjäla ett komprometterande dokument från sin chefs skrivbord. När upptäckten leder till att fler bedrägerier uppdagas tvingas hon, av de hon trodde var vänner, att välja: sanningen eller dem.

Samtidigt i Irak har kapten Sinclair utfärdat en förhastad order med dödlig utgång. Men hans ambition att ställa till rätta misstaget får desto katastrofalare effekter.

I Livbåten skrev Charlotte Rogan om överlevnadsinstinktens förmåga att blotta människans allra lägsta drifter. I Det enda rätta vänder hon på resonemanget. Här möts vi av människor som drivs av civilkurage och strävar efter att göra det som är rätt. Frågan är bara ur vems perspektiv – och hur långt de är villiga att gå för att offra sig själva.

Med avslöjande perspektivbyten undersöks sambanden mellan vitt skilda människors liv och konsekvenserna av att följa sin egen hjärtas röst.
Det ska bli väldigt spännande att läsa dessa. Tack för böckerna!

6 kommentarer:

 1. Det enda rätta håller jag på med nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den får nog vänta till maj. Är den bra?

   Radera
 2. Jag är lite nyfiken på Robert Harris bok, men kände inte riktigt att jag hade tid att läsa den just nu. Den är ju så tjock ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var inte direkt någon tunnis, men jag tror att den kan vara intressant.

   Radera
 3. Ja, trots att man har köpstopp kan man "råka" köpa lite fler böcker. Nu har jag köpstopp fram till slutet av maj med en paus om en vecka för då ska jag till England, och då måste man ju såklart köpa böcker. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste välja sina strider, eller vad man ska säga :)

   Radera