lördag 16 december 2023

Bok: Gökungen av Camilla Läckberg

Författare: Camilla Läckberg
Titel: Gökungen
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 389
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Fjällbackaserien 11
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: (original) 2022 (min) 2022
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 12 november 2023




Första meningen: Han betraktade fotografierna.

Baksidetext
Två fruktansvärda händelser, utan synbart samband, skakar Fjällbacka. En känd fotograf hittas brutalt mördad i sin utställningslokal. Henning Bauer, nobelpristagare i litteratur, drabbas av ett våldsamt dåd på den lilla ö där han håller till för att skriva den tionde delen i sin världsberömda romansvit. Patrik Hedström och kollegorna på Tanumshede polisstation kommer ingenvart med utredningen av fallen, samtidigt som Erica Falck gräver i ett tragiskt mord i 1980-talets Stockholm. Hon inser snart att det förflutnas trådar sträcker sig in i nutiden och att gamla synder lämnar långa skuggor efter sig.

Min kommentar
Fjällbackaserien har varit en favorit i över tio år nu och när det släpps en ny del då skaffar jag mig den. På det ena eller andra sättet. Så även Gökungen, som släpptes förra året (jo, jag vet, ovanligt snabbt som den hamnade överst i kön, för att vara mig) och jag fick den i julklapp då. I år tyckte jag att det var dags att ta med den i min Finish That Series-utmaning.

Jag har ju förstått det som att Camilla Läckberg, enligt somliga, helt enkelt aldrig kan göra något rätt. Själv gillar jag henne både som författare och det lilla jag vet om henne som privatperson. Och detta är bra, både smart, spännande och intressant. Jag trivs väldigt bra i den här miljön, trots de ruskiga morden. Böckerna i serien blir nästan bara bättre och bättre.

Ericas liv följer Camillas eget, lite i alla fall, tror jag. Det är väldigt fint mellan Erica och Patrik, det märks att Camilla är lycklig. Om jag får gissa så finns det mycket Camilla i Erica, mer än vanligt tror jag. Kanske är det därför Erica är lättare att tycka om i den här boken. Svärmor däremot ... vilken förfärlig människa. Mellberg växer för varje bok. Allt han behövde var lite kärlek.

Kultureliten får mer än en välförtjänt känga och även andra aktuella teman vävs in i historien. På ett väldigt naturligt sätt. Utan att använda pekpinnar eller hemfalla åt föreläsning. Tempot är bra, liksom drivet. Ledtrådarna är också bra, i lagom mängd och i rätt tid. Jag kunde väldigt tidigt gissa hur det hängde ihop, vem som hade mördat vem. Det förtog inte på något sätt spänningen. Blir det för mycket i slutet? Ja, kanske. Det gör inget. Men jag är fortfarande less på huvudpersoner som hamnar i livsfara.

De sista sjuttio sidorna i Gökungen läste jag ut tidigt på morgonen. Innan jag ens kunde börja tänka på att gå upp. Jag tycker det är otroligt bra gjort att lyckas bibehålla både spänning och mitt intresse. Trots att jag för längesedan listat ut allt. Kommer det fler böcker i serien? Jag hoppas verkligen det.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,95 i genomsnitt (beräknat på 4 087 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
DetaljrikFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Gökungen: Lottens bokblogg, Stories from the city, stories from the sea och Tofflan

2 kommentarer:

  1. Håller med om allt du skriver, även författaren. Jag begriper inte varför hon får så mycket skit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon vågar ju säga vad hon tycker och det verkar inte vara okej. För hon tycker ju tydligen "fel".

      Radera