söndag 17 december 2023

Smakebit på søndag: 24 goda gärningar

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

En vecka kvar att jobba nu, sedan är det jul och ledigt som gäller. Tio dagar är inte fy skam. Det ska bli väldigt skönt och välbehövligt. Helgen har ägnats åt lite julpyntning och att göra julgodis. I år valde vi bara varsin favorit, annars har vi så lätt för att gå all in.

Jodå, det blir minsann ännu en julbok för mig i år. 24 goda gärningar av Jenny Fagerlund köpte jag förra året, men då hann jag inte med den. Nu kände jag att jag hade lite tid över för en oplanerad bok och då kändes det rätt med något juligt.

Min smakebit är från bokens början:
Emma öppnar takfönstret och svänger över ena benet för att komma ut. Snön tränger genast in i tyget men hon struntar i att hon blir blöt och kravlar sig igenom öppningen. Försiktigt tar hon spjärn med fötterna och häver sig upp till den lilla avsatsen där hon brukar sitta och se ut över Stockholm. Man får egentligen inte vara här, men det bryr hon sig inte om. Hon reser sig upp och tittar ut över takåsarna innan hon vänder blicken mot marken. Det ä rlångt dit ner. Väldigt långt. Om hon skulle hoppa skulle hon inte klara fallet.

14 kommentarer:

  1. Den här läste jag förra året, och gillade. Jag läser också julböcker nu :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nästan läst ut denna och den är väldigt fin.

      Radera
  2. Den läste jag för fyra år sedan. Gillade den.

    SvaraRadera
  3. Tack för smakbit, jag är ingen juldiggare så julberättelserna blir inte lästa hos mig. Så skönt med långledigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tråkigt. Jag tänker att man får göra det bästa av det 🙂

      Radera
  4. Jag läste den något år och gillade den också mycket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket berörande är den och jag tycker om den.

      Radera
  5. Härligt att vara ledig så många dagar i sträck! Jag brukade inte läsa julberättelser tidigare men har de senaste åren faktiskt börjat göra det mer och mer, dock inte i år. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De senaste åren har jag försökt införa julböcker, men det är inte alltid jag minns det när december närmar sig.

      Radera
  6. känner inte till din bok. men jag har faktiskt samlat på mig ett par tre böcker till jul. Kvinnornas jul, Selma Lagerlöfs jul och Patti Smith

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får se om jag hinner med ytterligare en julbok, men efter denna är dags för något helt annat.

      Radera