måndag 18 december 2023

Film: Fall into winter (2023)

Titel: Fall into winter
Originaltitel: Fall into winter
Genre: Komedi
Regissör: T.W. Peacocke
Manus: Cara J. Russell
Skådespelare: Lori Loughlin, James Tupper, Cherion Drakes, Marc Senior, Allan Royal
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: Kanada, USA
Längd: 85 min
Serie: -
Såg den på Netflix 10 december 2023





Handling
När Kerries bror säljer sin hälft av deras familjeägda, exklusiva godisbutik till sin gymnasiekompis (och hennes nemesis i gymnasiet), Brooks, blir hon överrumplad och förskräckt. De två måste hitta ett sätt att komma över sina olikheter och arbeta tillsammans som affärspartners. De börjar sakta falla för varandra, vilket i slutändan gör årets vinterfest till den sötaste dagen någonsin.

Min kommentar
För att göra det lite enklare, för mig, att välja bland alla julfilmer så bestämde jag enhälligt att vi bara skulle se de som har kommit i år. Det blev minsann tillräckligt många det också. Så jag kollade på IMdB också, vilka betyg de hade. Det visade sig att de hade ungefär samma allihop, bara marginella skillnader. Fall into winter var en av de som hade bland de högsta betygen, så den fick det bli, denna andra advent.

Massor av snö, en vinterfest och mängder av choklad. Vad skulle kunna gå fel med det? Ja, inte mycket visade det sig. Det är charmigt, gulligt och helt enkelt bara riktigt mysigt. Kanske är det inte en "riktig" julfilm, den har ju inte ens ordet jul i titeln, men jag tycker det är mycket julkänsla här. Och jag älskar det.

Nu, i efterhand så inser jag att det var en hel del som var oklart, men det var inget jag tänkte på medan jag var mitt i det. Som det här med att brodern var tvungen att sälja sin andel bara för att han skulle flytta utomlands. Jag hade inte heller gillat att få en ny kompanjon dumpad i knät. Eller allt det där tjatet om att Kerries dotter var iväg på college. Nog för att jag reagerade och undrade varför den tråden var där överhuvudtaget, men jag förstod det inte förrän jag skulle skriva det här inlägget. Nu framstår det som ännu märkligare.

Lite underligt är det också att lägga så stor vikt vid något som hände i gymnasiet. Eller egentligen något man upplevde hände i gymnasiet. När man hunnit bli runt 50. Inte heller förstod jag varför Kerrie blev så upprörd över Brooks jobberbjudande. Hörde hon inte var brorsan sa? det var ju redan överspelat. Det var tack och lov bara ena hälften av dippen och den andra var mycket lättare att tro på.

Det var ju från början solklart att Brooks inte alls var någon skitstövel, men speciellt lyhörd var han inte. Det är väl klart att en affärsverksamhet måste gå med vinst, men det finns också andra värden. Inte heller kan man driva en liten lokal exklusiv chokladbutik som ett multinationellt företag.

Fall into winter gör mig allt lite varm i hjärtat och den är faktiskt lite berörande också. Ibland är det allt som krävs. Vi har alla olika skäl för att vara de personer som vi är. För mig så hör ju jul och vinter ihop, så det gör inget alls att det är mer generellt vinter än jul. Och härligt förutsägbar är den också, precis som jag vill ha en julfilm.



Letterboxd hade den 2,8 i genomsnitt (beräknat på 288 betyg).
IMDb hade den 5,6 i genomsnitt (beräknat på 644 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar