måndag 18 december 2023

Film: Best. Christmas. Ever! (2023)

Titel: Best. Christmas. Ever!
Originaltitel: Best. Christmas. Ever!
Genre: Komedi
Regissör: Mary Lambert
Manus: Todd Calgi Gallicano, Charles Shyer
Skådespelare: Heather Graham, Brandy Norwood, Jason Biggs, Matt Cedeño, Nadia Sine
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: USA
Längd: 82 min
Serie: -
Såg den på Netflix 1 december 2023





Handling
Varje jul, med bara ett enda undantag, skickar Jackie ett skrytsamt julbrev som får hennes gamla collegevän Charlotte att känna sig som en hundskit. När en ödets vändning placerar Charlotte, hennes man Rob och deras familj på Jackies och hennes man Valentinos snöiga tröskel bara några dagar före jul, tar Charlotte tillfället i akt att bevisa att hennes gamla väns "perfekta" liv omöjligen kan vara så perfekt. Men i sitt övernitiska försök att avslöja Jackie förstör Charlotte nästan julen för båda familjerna och måste slå sig ihop med sin gamla vän för att återställa allt.

Min kommentar
Då var det alltså dags för första adventshelgen och med den traditionen att börja titta på julfilm. Best. Christmas. Ever! hade jag sett fladdra förbi på Instagram och det blev den första av årets julfilmer. Nu har vi några förfärliga, men underbara filmveckor framför oss.

Lite förvånad blev jag när jag kollade filmsajternas betyg, de var fruktansvärt dåliga. Så hemsk tycker jag inte att filmen är. Och jo, den har visst en handling. Om man inte uppfattar den så är man förmodligen en av filmens två kvinnor och jag vill inte säga vem. Faktum är att detta är en annorlunda historia och jag blev i alla fall överraskad.

Det som överraskade mig var att det inte alls var som jag trodde. Det var inte den jag trodde som man skulle tycka illa om och jag gillar verkligen att mina förutfattade meningar kom på skam. Jag ville så gärna tycka illa om Jackie, men hin är ju så otroligt snäll och trevlig. Charlotte däremot, hon är en så förfärlig och liten människa.

Barnen i filmen kunde jag ha varit utan, i alla fall deras subplot. Den blev bara löjlig och kändes onödig. Visst var väl genidottern tio år? Finns det verkligen tioåringar som tror på Tomten? Och sonen med sin apa, är han inte lite för gammal för att komma undan med att skylla på sitt gosedjur?

Förutom ovan nämnda saker så dras filmen med en hel del osannolikhetsproblem (vilket egentligen inte är en grej när det gäller julfilmer, men ändå). Ytterst märkligt att varken mamma eller pappa reagerade på att det var så långt till systern. Har man verkligen inte minsta koll på vart man är på väg? Och alltså, släden ... Förutom det faktum att renarna inte rörde sig så måste väl ändå alla ha sett att den hängde i ballongen? Eller kunde den bli osynlig också?

Best. Christmas. Ever! är både rolig och underhållande, men som vanligt blir det lite för mycket i slutet. Jag vill också verkligen poängtera att filmen är bedömd efter julfilmskriterier (jodå, de finns) och inget annat. Det finns julkänsla och även en gnutta julmagi (för lite, tycker jag).



Letterboxd hade den 1,8 i genomsnitt (beräknat på 8 356 betyg).
IMDb hade den 4,4 i genomsnitt (beräknat på 5,7k betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Det här är den enda av de du skrivit om idag som vi faktiskt sett :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, ja, jag har verkligen ansträngt mig för att bara hitta nya filmer. Annars finns det helt enkelt för många att välja bland.

      Radera