måndag 18 december 2023

TV-serie: Jag hatar julen #2 (2023)

Titel: Jag hatar julen
Originaltitel: Odio il natale
Genre: Komedi
Skapad av: Elena Bucaccio, Viola Rispoli, Silvia Leuzzi
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Pilar Fogliati, Beatrice Arnera, Pierpaolo, Spollon, Chiara Bono, Fiorenza Pieri
Premiär: 2023-12-07
Produktionsland: Italien
Antal avsnitt: 6
Avsnittslängd: ca 30 min
Såg den på Netflix december 2023




Handling
I slutet av förra säsongen öppnade sjuksköterskan Gianna sin familjs dörr på julafton för att avslöja... en slumpmässig kille utklädd till jultomte som visade upp något slags Love Actually-telegram. Mannen går, och doktor Umberto dyker upp. Vi hoppar sedan fram till "nutid", 1 december nästa jul. Gianna och Umberto har nu varit ett par i ett år, och hon är säker på att Umberto var den som skickade henne Tomten med telegrammet. Allt är dock inte riktigt så bra som det verkar. Gianna ställer, återigen, till det och måste reda upp allt till julaftonsmiddagen.

Min kommentar
En julserie kunde ju vara roligt att hinna med också och i början av december såg jag att den italienska Jag hatar julen skulle börja streama sin andra säsong. Vi såg första säsongen förra året och uppskattade den verkligen, så den var självklar att hitta tid för..

Jag har då fortfarande inte sett det norska "originalet" och det verkar nästan vara en förutsättning för att gilla den här versionen. Det ser nästan ut som att vi skulle kunna hinna det den här julen, men om vi gör det så ska jag verkligen göra mitt bästa för att inte jämföra dem..

Naturligtvis så lider jag av mitt vanliga problem; jag minns inte vad som hände i första säsongen. Även om mycket kommer tillbaka på vägen så känns det som att vissa trådar saknas. Jag minns det som att Gianna hade fyra kavaljerer att välja bland, men här dyker det bara upp två (av de gamla då)..

Gianna är så vansinnigt snäll och hon bryr sig genuint om människor. Problemet är bara att hon hela tiden glömmer bort sig själv när hon tar hand om andra. Titti vet jag inte vad jag ska säga om, men det är ju för väl att hon fick träffa en mogen tonåring, som var mycket klokare än henne själv, och fick lära sig hur man ska vara/göra. Jag gillar verkligen den här människorna, med några få undantag, men jag skulle nog inte klara att umgås med dem någon längre stund..

Det är oerhört många förvecklingar och med en mindre varsam hand så kunde det ha blivit buskis av alltihop. I stället håller det sig hela tiden på rätt sida gränsen och är bara mysigt, varmt och charmigt. Och otroligt roligt. Miljön är fortfarande ett vintrigt och ödsligt Venedig, vilket känns mycket märkligt. Kanske är det så i december. Det ser i alla fall riktigt vackert ut..

Jag hatar julen är en så otroligt rolig serie. Eller kanske snarare tragikomisk. Det känns ovanligt att önska att det inte kommer fler säsonger av en serie, men det gör jag. Nu vill jag ju bara att Gianna ska få ha det bra. Ja, allihop faktiskt.



Trakt.tv har serien 3,25 i genomsnitt (beräknat på 89 betyg).
IMDb har serien 6,5 i genomsnitt (beräknat på 1,9k betyg).
Jag ger den 4,0.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Vi såg första avsnittet av säsong 1 och jag blev så tokirriterad på att så mycket var identiskt med den norska (men inte lika bra), så vi såg aldrig vidare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har faktiskt börjat titta på den norska nu i veckan, men jag tycker inte alls att allt är identiskt. Väldigt mycket är ju lika, som till exempel grundhistorien, men det är mycket som skiljer sig åt.

      Radera