måndag 25 december 2023

Film: Holiday in the vineyards (2023)

Titel: Holiday in the vineyards
Originaltitel: Holiday in the vineyards
Genre: Komedi
Regissör: Alex Ranarivelo
Manus: Cecilia Franco, David Zanardi
Skådespelare: Josh Swickard, Sol Rodriguez, Eileen Davidson, Omar Gooding, Carly Jibson
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: USA
Längd: 107 min
Serie: -
Såg den på Netflix 22 december 2023





Handling
En bortskämd rik man skickas på ett hemligt uppdrag av sin mor. Hon vill köpa upp ännu en vingård för att göra sitt billiga, äckliga vin. Han möts av en änka, som kämpar för att behålla den lokala vingården i byns ägo. Samtidigt som hon ensam uppfostrar sina två söner.

Min kommentar
Det var (äntligen, men säg det inte till någon) dags för säsongens sista, nya julfilm (eventuellt har det blivit en omttittning på Love actually, för att motverka alla mellanmjölksjulfilmer som vi har klämt de senaste veckorna). Jag hittade i alla fall Holiday in the vineyards och betyget på IMdb såg lovande ut, så den fick det bli.

Den här handlingen har vi ju sett så många gånger förr, det verkar helt omöjligt att komma med något nytt här. Den rika, bortskämda svinpälsen, med den pengar-är-allt-tänkande föräldern, slipper ur greppet, möter vanligt folk (och kärleken) och får en ögonöppnare.

Någon julkänsla att tala om finns inte här, överhuvudtaget. Det är sol, varmt och nästan lite öken. Ingen snö (förutom i allra sista scenen), inget julpynt alls. Inte ens en enda liten gran, tror jag, möjligtvis i slutet. Då dök det också upp en tomte. Julmagi ... nej, inte det heller.

Den obligatoriska dippen kändes helt okej. Det är klart att hon blev sur, men hon måste ju ha missat nästan allt han sa. Den stora frågan är hur kan Cindy och Moe aldrig ha träffats. Det är ett pyttelitet samhälle, där alla brygger/dricker vin och träffas på den årliga vinfestivalen. Dansscenen, som börjar bra med Carter ensam på golvet, blir bara oerhört pinsam. Cindy gjorde filmen bättre och så gillade jag Moe.

Upplösningen blir lite annorlunda mot vad jag hade förväntat mig, men skillnaden är hårfin. I övrigt så är den lika förutsägbar som att solen går upp varje dag. Josh Swickard verjar ha fastnat i ett fack och gör tydligen bara Kalifornienjulfilmer. Jag tycker faktiskt att han gör det helt okej.

Holiday in the vineyards är inte mycket till julfilm. Det är nästan som att den inte var tänkt som sådan från början, utan det bara lades till lite snabbt när filmen var nästan klar. Den är dock inte helt utan charm och det blir också några skratt. Den är för lång för att vara en julfilm, då är det max nittio minuter som gäller.

Jag hittade faktiskt ingen trailer, det har nog aldrig hänt förut. När produktionsbolaget inte ens bryr sig om att göra en trailer så börjar man ju undra. Här är i alla fall en länk till Vimeo, där man kan hitta ett smakprov.

Letterboxd hade den 2,5 i genomsnitt (beräknat på 1 246 betyg).
IMDb hade den 5,8 i genomsnitt (beräknat på 910 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar