tisdag 26 december 2023

Boktolva 2024

En av de riktigt bra utmaningarna som florerar i bokbloggosfären är Boktolvan, som har sitt ursprung hos enligt O. Den går ut på att läsa böcker av tolv författare som man ännu inte har läst någonting av. Jag har ytterligare ett krav, förutom att det ska vara en ny författare, så ska boken även finnas i min bokhylla. För fjortonde året så kör jag den här utmaningen.

Jag har en hel del olästa böcker av författare jag inte läst något av så det är en ganska komplicerad sak att plocka ut endast tolv stycken. Min ambition brukar vara att blanda genrer, men 2024 så tänkte jag ta det hela ett steg längre. Eftersom jag oftast läser böcker inom olika spänningsgenrer så har jag ju så klart också flest olästa böcker där och då blir det nästan omöjligt att de inte hamnar i den här utmaningen. För 2024 så har jag verkligen ansträngt mig för att välja annat och själv tycker jag att det gick riktigt bra.

Detta är de tolv nya författare och deras böcker som jag tänkt ge mig på nästa år:

Louise Boije af Gennäs (Blodlokan)
Joanna Cannon (Problemet med får och getter)
Lucy Diamond (Strandcaféet)
Joël Dicker (Sanningen om fallet Harry Quebert)
Pascal Engman (Patrioterna)
Liane Moriarty (Öppnas i händelse av min död)
Elin Olofsson (Gånglåt)
Julie Otsuka (När kejsaren var gudomlig)
Jan-Philipp Sendker (Viskande skuggor)
Mary Ann Shaffer (Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap)
Colm Tóibín (Nora Webster)
Kjell Westö (Den svavelgula himlen)

Har du läst någon av dem? Vad tyckte du?

8 kommentarer:

  1. Pascals serie är jättebra. Strandcaféet står på min att läsa lista också. God fortsättning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har hört så otroligt mycket bra om Pascal Engmans böcker och det ska bli intressant att äntligen läsa något av honom.

      Radera
  2. Jag är nyfiken på Louise Boije af Gennäs, Colm Tóibín och Pascal Engman. De andra har jag läst läst något av och i fem av fallen just den där boken. Många har varit bra men några har jag haft lite för höga förväntningar på.
    Nu är jag osäker på hur jag ska göra med utmaningar under 2024. Det har gått lite trögare i år med läsningen och i januari till juni ska jag gå en utbildning genom jobbet så jag kommer få mycket att göra där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju, i de flesta fall, väletablerade författare som jag har missat att läsa. Många av böckerna har stått i hyllan i många år nu.

      Utbildning brukar betyda att man inte orkar något annat, tycker jag. Det är lika bra att avstå från alla distraktioner. Till att börja med. Det finns ju inget som förbjuder att man tar sig an en utmaning senare på året 😁

      Radera
    2. Ja, det låter klokast! Det är en arkitektutbildning jag ska gå och sen kommer jag ta över efter vår nuvarande arkitekt som ska gå i pension till sommaren. Så det känns både spännande och läskigt.

      Radera
    3. Det låter ju jättespännande! Kan nog bli jobbigt i huvudet, så där så att man blir riktigt trött.

      Radera
  3. Jag har läst några av dessa böcker, och jag ska säga dig att du har flera bra och intressanta läsupplevelser framför dig.
    De jag läst är: Cannon, Dicker, Olfofsson, Outsuka, Schaffer och Westös böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försökte verkligen plocka ut pärlorna i hyllan, men det finns ju så många. Det verkar ändå ha blivit ett bra urval.

      Radera