måndag 18 december 2023

Film: Så blev det jul igen (2023)

Titel: Så blev det jul igen
Originaltitel: Så var det jul igjen
Genre: Komedi
Regissör: Petter Holmsen
Manus: Petter Holmsen
Skådespelare: Ida Ursin-Holm, Kanan Gill, Marit Andreassen, Erik Folkestad, Veslemøy Mørkrid
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: Norge
Längd: 88 min
Serie: -
Såg den på Netflix 8 december 2023





Handling
Thea återvänder till sin hemstad på landsbygden för att fira en klassisk norsk jul med sin familj, men i år tar hon med sig Jashan, sin indiska pojkvän. Det som skulle ha blivit en alldeles vanlig jul förvandlas till en tumultartad och hjärtevärmande högtid som kommer att vända upp och ner på allas fördomar och traditioner.

Min kommentar
Julfilmsodysséen fortsätter och trots att fredagskvällen tillbringades på ett hotellrum så lyckades vi se en julfilm. Jag är så glad för att vi har den där mojängen som vi kan koppla på alla moderna TV-apparater. Den norska filmen Så blev det jul igen lockade ju, kanske mest för att den är norsk, så den fick det bli.

Jul måste ju vara den mest traditionsbundna högtid vi har och förmodligen är det likadant i Norge. Det gör det ju väldigt besvärligt när flera ska jämkas ihop. När man introduceras in i en annan familjs traditioner så måste man faktiskt vara lyhörd. Jag gissar att de flesta av oss har råkat ut för det. Det är liksom inte läge att klampa in och hitta på egna saker. Åtminstone inte första gången. Oavsett om det är två helt olika kulturer som ska samsas. Speciellt inte om ingen är förberedd på det.

I mitt tycke så gör alla fel här, men mest Thea. Hon borde framför allt ha berättat om sin pojkvän för i alla fall sin mamma. Då hade de sluppit bli så överraskade. Jag kan ju inte låta bli att undra om hon skämdes över honom. Dessutom så borde hon ha förberett Jashan bättre, berättat hur de firar jul och vad han kunde förvänta sig. Då hade han kanske inte försökt så desperat.

Alla verkar vara livrädda för mamman, som bestämmer till 100% hur julen ska gå till. Det tassas på tå runt henne, hela tiden. Inte ens svägerskan vågar ju ha några synpunkter och hon är väl så norsk man kan bli. Jag vet inte om jag skulle vilja säga att filmen är rolig, men den har onekligen sina poänger.

Personligen så tycker jag att man ska vara lite mer försiktig med hur man använder ordet rasism. Om man använder det fel så slutar det att betyda något. Det är inte samma sak som fördomsfull. Visst var resten av familjen hemska, otrevliga och inte särskilt gästvänliga. Rädda för det okända och annorlunda, ja, och ganska okunniga om andra kulturer, men rasister skulle jag inte kalla dem för.

Så blev det jul igen är inte en vanlig julfilm. Jag tycker egentligen att den behandlar ett viktigt tema, ett som antagligen är ganska vanligt. Eftersom man fick se de riktiga Thea och Jashan fira jul i slutet så vet vi att det faktiskt fungerar att fusionera två kulturer.



Letterboxd hade den 2,1 i genomsnitt (beräknat på 1 942 betyg).
IMDb hade den 5,5 i genomsnitt (beräknat på 1,8k betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Hm, jag läste en sågning av den här, så vi har inte sett den. Kanske får tänka om..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag läste också en som inte var så nöjd, men mest beror det nog på hur man ser den.

      Radera