måndag 25 december 2023

Film: EXmas (2023)

Titel: EXmas
Originaltitel: EXmas
Genre: Komedi
Regissör: Jonah Feingold
Manus: Dan Steele
Skådespelare: Leighton Meester, Robbie Amell, Michael Hitchcock, Kathryn Greenwood, Veronika Slowikowska
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: USA, Kanada
Längd: 93 min
Serie: -
Såg den på Amazon Prime Video 16 december 2023




Handling
När Graham bestämmer sig för att överraska sin familj genom att resa hem över jul blir han chockad när han upptäcker att de redan firar med en oväntad hedersgäst. Hans före detta fästmö, Ali. De strider om vem som ska stanna över julen och vem som måste åka. Med alla medel. Låt julkaoset börja!

Min kommentar
Det blev en julfilm även på lördagen och då fick det bli EXmas, en film som plötsligt dök upp bland nya titlar på Amazon Prime Video. Den hade till och med ett hyfsat betyg (för att vara en julfilm) på IMdB. Den lät ganska kul.

Premissen för den här filmen är ju egentligen fruktansvärd. Tänk om man kom hem till familjen och ens ex redan var där för att fira jul 😲 Alldeles oavsett om man själv är där eller ej. Jag vet inte hur jag skulle ha reagerat, men förmodligen inte som de här två.

Graham är ingen trevlig figur, men det är mer för att han inte vet bättre än att han är en dålig människa. Hans chef är något helt annat. Sådana människor borde faktiskt inte få röra sig fritt ute bland oss andra. I övrigt så gillar jag dem nog allihop, men de är verkligen inte klocka. Inte någon av dem.

Filmen känns väldigt rak och okomplicerad (nåja). Det finns ingen krystad dipp och inga fjantiga missförstånd. Det är lite spännande, som i intressant, att barnen är så olika utseendemässigt. Det framgick inte om de var adopterade, men annars kan man nog börja fundera på hur brevbäraren ser ut.

Julkänslan här är fantastisk. Det gäller allt från pynt till julpyjamasar. Jag blir riktigt inspirerad. Härliga traditioner har de väldigt många av. Och knasigheter, det finns det mycket av. Jag tycker ändå att det håller sig på rätt sida trams-gränsen, det är bara kul.

EXmas är faktiskt riktigt rolig, i all sin pinsamhet. Slutet ger nästan en hint om en uppföljare. Jag hoppas nästan det. Trots huvudpersonernas ... småsinta tjuvknep ... så är det mycket charm och många skratt. En klassisk romcom, som råkar utspela sig vid jul.



Letterboxd hade den 2,5 i genomsnitt (beräknat på 11 082 betyg).
IMDb hade den 5,8 i genomsnitt (beräknat på 3,3k betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar