måndag 25 december 2023

Film: Dashing through the snow (2023)

Titel: Dashing through the snow
Originaltitel: Dashing through the snow
Genre: Komedi
Regissör: Tim Story
Manus: Scott Rosenberg
Skådespelare: Lil Rel Howery, Ludacris, Madison Skye Validum, Teyonah Parris, Oscar Nuñez
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: USA
Längd: 90 min
Serie: -
Såg den på Disney+ 15 december 2023





Handling
Eddie Garrick är en godhjärtad man som har vänt julen ryggen på grund av en traumatisk upplevelse som barn. På begäran av sin nästan ex-fru Allison är tanken att Eddie ska tillbringa julafton med sin åttaåriga dotter Charlotte. När Eddie går för att mata grannens katt så upptäcker han det som han tror är ett inbrott och möter en man som har grava vanföreställningar. Han försöker hjälpa den förvirrade mannen, som den goda socialarbetare han är, och det tar honom och dottern med på ett magiskt äventyr.

Min kommentar
Det finns så otroligt många julfilmer att välja mellan, trots att vi bara ser sådana som släppts 2023. Den här fredagen kände jag att vi var tvungna att ge en annan streamingtjänst en chans och valet föll på Dashing through the snow. En titel som, nu i efterhand, är fullständigt obegriplig. Här finns i stort sett ingen snö alls.

Jag har väl alltid lite känt att om det största, enskilda, bevis man kan uppge för att Tomten inte finns är att han omöjligt skulle hinna dela ut julklappar över hela världen på en enda dag, så har man inte alls fattat grejen. Om Tomten finns så är det magi och då gäller inga naturlagar. Lite så är den här filmen. Julkänslan kanske inte är så närvarande, trots Tomten, men julmagin är desto större.

Början av filmen får mig att tro att vi skulle åt ett specifikt håll. Det skulle vi inte. Kul med en liten överraskning. Tyvärr blir allt lite för upprepande, speciellt det här med att Eddie var så envis och vägrade tro på det han såg och hörde. Dottern var inte alls lika svårövertygad och jag tror (hoppas) att jag hade varit mer som hon. Dialogen är väl inte den bästa, den kändes ofta krystad och onaturlig.

Tomten själv är så sjukt irriterande. Han pratar oavbrutet. Jovialisk är ett riktigt bra ord i sammanhanget. Precis som jag egentligen föreställer mig honom. Om han finns. Renarna är favoriterna och de är med på tok för lite. Det är sannerligen inte ofta man får se bad-ass renar i en film. Men varför måste Tomtens fisar lukta kanel?! Jag måste verkligen försöka glömma det.

Dashing through the snow känns lite som en Jönssonligan-film och jag har nog mer överseende med en julfilm för jag tycker den är ganska rolig. Tonen är väldigt humoristisk, även om humorn inte alltid är min. Det blir ändå en del fniss och skratt och det är charmigt, trots allt.



Letterboxd hade den 2,5 i genomsnitt (beräknat på 3 099 betyg).
IMDb hade den 5,5 i genomsnitt (beräknat på 2,4k betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar