måndag 11 december 2023

Film: Mission: Impossible - Dead reckoning part one

Titel: Mission: Impossible - Dead reckoning part one
Originaltitel: Mission: Impossible - Dead reckoning part one
Genre: Action
Regissör: Christopher McQuarrie
Manus: Bruce Geller, Christopher McQuarrie, Erik Jendresen
Skådespelare: Tom Cruise, Hayley Atwell, Rebecca Ferguson, Simon Pegg, Ving Rhames
Utgivningsår: 2023
Produktionsland: USA
Längd: 163 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 17 november 2023



Handling
Ethan Hunt och hans IMF-team ger sig ut på sitt farligaste uppdrag hittills: att spåra upp ett fruktansvärt nytt vapen som hotar hela mänskligheten. När kontrollen över framtiden och världens öde står på spel, och mörka krafter från Ethans förflutna närmar sig, börjar ett dödligt race runt hela världen. Konfronterad av en mystisk, allsmäktig fiende, tvingas Ethan inse att inget kan vara viktigare än hans uppdrag – inte ens de människor vars liv han bryr sig mest om.

Min kommentar
Mission: Impossible - Dead reckoning part one har jag väntat på i vad som känns som evigheter. Den blev ju ganska rejält försenad på grund av pandemin, men till slut så dök den upp så jag kunde förhandsbeställa den. För naturligtvis var jag ju tvungen att köpa den. Sedan har jag bara väntat och väntat och vi tittade på den samma vecka den dök upp i posten.

På något sätt så tycker jag att de här filmerna har tagit över James Bonds roll. Det är fräck teknik och klurig intrig. Humor brukar det vara också, men den är inte lika framträdande i den här filmen. Den är betydligt mörkare och mer allvarlig. Och fräcka stunts finns det mängder av, så klart.

Det här är underhållning på hög nivå och tempot är otroligt högt. Genom i stort sett hela filmen. Osannolikt nog. Någon egentlig trovärdighet förväntar jag mig inte, men utdragna slagsmålsscener på omöjliga platser kändes lite over the top. Och sedan när fortsätter ånglok att tuffa på utan att någon matar det med bränsle? Miljöerna är bra, riktigt tjusiga vyer över berg bland annat. Som inte alls är inspelade i österrikiska alpena utan i Norge. Tydligen. Både Rom och Venedig är med i alla fall och det är kul att se platser där man själv har varit. Och det får mig att fundera lite över hur sannolikt det är att någon, som är i Venedig för första gången, hittar så bra.

På tal om att ha tagit över rollen från James Bond, så gäller det även det här med alla undersköna kvinnor. De fullkomligt myllrar kring Ethan Hunt. Jag är nog allt lite (mer än) less på det. Det hade varit kul att se en "vanlig" kvinna där. Någon gång. Jag kan inte påstå att filmen är tråkig, men ganska mycket av dialogen består av förklaringar av sådan som vi själva har sett/hört. För bara en liten stund sedan. Det känns onödigt.

Tom Cruise gör sitt jobb och något annat hade jag inte väntat mig. Men helt ärligt så börjar jag faktiskt fundera på om han möjligen är vampyr. För han åldras inte. Åtminstone inte i samma takt som vi andra. Nog om hans ålder ... Hans sidekicks, Benji och Luther, gillar jag verkligen. De höjer varenda scen de är med i och det är också där som humorn bränner till.

En av scenerna gav mig ångest, på riktigt. Den där oerhört långdragna scenen i det hängande tåget ... det där är bland det läskigaste man kan utsätta mig för. Då vrider jag mig som en mask i soffan. Usch. Men det är vansinnigt bra gjort och det ska bli spännande att se hur allt filmades. När jag väl kommer till skott med att se den extra skivan jag fick med.

Mission: Impossible - Dead reckoning part one har samma problem som många moderna filmer; den är på tok för lång. Efter nästan tre timmar så får vi ändå inte veta hur det slutar. Jag hade ju helt missat det där med part one. Ingen film behöver behöver vara mer än två timmar. Då har man gjort fel, tycker jag. Och nu har jag ännu en film att hänvisa till när det gäller AI.



Letterboxd hade den 3,8 i genomsnitt (beräknat på 345 414 betyg).
IMDb hade den 7,8 i genomsnitt (beräknat på 187k betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar