lördag 2 januari 2016

Årsberättelse 2015

Då är 2015 slut. Äntligen, skulle jag vilja säga. Det har inte varit något bra år på det privata planet. Jag tröstar mig med att enligt det kinesiska horoskopet så är Getens år det enda riktigt dåliga för en drake som jag. Tråkigt nog så tar inte det kinesiska året slut förrän 7 februari. Men efter det så...

Det här inlägget är egentligen (nästan) samma som detta, men här får man bilder också och lite kommentarer. Om sanningen ska fram så är det väl egentligen mest intressant för mig... Nåja, här är läsningen 2015 i bilder i alla fall.

Antalet köpta böcker fortsätter att minska (ja, jag vet att det är marginellt, men det är en minskning) och det var bara 130 stycken som lyckades hitta hem till mig, 2014 var det 143. Länge såg det ut som att jag skulle klara det inofficiella målet att inte skaffa fler nya böcker än vad jag läser, men det sprack fullkomligt i december. Och då läste jag faktiskt hela 101 böcker, jämfört med blygsamma 84 under 2014. Jag lyckades också skiljas från 41 böcker, vilket är ganska många färre än 2014 (106), men det beror ju på att det var storrensning under 2014. Nu har det blivit betydligt svårare att få någon att flytta hemifrån.

Inte heller 2015 blev det något lånat på biblioteket, förutom en e-bok då. E-böcker gillar jag fortfarande inte, men 2015 läste jag i alla fall 17 stycken jämfört med endast 5 stycken under 2014.

Utmaningarna under 2015 är alla avklarade. Boktolvan har ju blivit mer eller mindre tradition och jag gillar den verkligen. Jag provade en ny utmaning också, en väldigt välbehövlig, Finish That Series Challenge, och den fick mig att läsa senast utgivna delen i 15 serier, även om nu tre författare bestämde sig för att ge ut ännu en bok under året. Dessutom avslutade jag ytterligare 7 serier så det blev till slut 22 stycken.

När 2015 började så hade jag så många som 321 olästa böcker i hyllan, nu när det slutar har jag 364 (inklusive sambons). Det betyder ett plus på 43 stycken (förra gången var det 78). Det är ju en klar förbättring och jag hoppas verkligen att den trenden fortsätter.

Hyllvärmarna är en riktigt sorglig historia och den verkar vara oändlig. Under 2015 läste jag 53 av de 194 som jag hade när året började. När 2016 börjar har jag 246 stycken.

Och så den älskade statistiken med tillhörande diagram från mitt ovärderliga bokprogram. Bilderna är kanske i minsta laget för att man ska se något, men som vanligt blir de större om man klickar på dem.
I Book Collector är betygen mellan 1 och 10, på bloggen har jag valt att ha 1-5 med halva steg, betyg 7 i diagrammet motsvarar alltså 3,5 på bloggen. 60% har fått betyget 4 eller högre. Det är betydligt fler än 2014 då det var 52%. Har jag blivit bättre på att välja rätt böcker?

En liten, liten brist i programmet är att cirkeldiagrammen inte blir så bra om man har många olika poster. Eftersom jag läste 109 olika författare (varav 7 olika parkonstellationer) så... Antalet är så högt tack vare två antologier. På första plats, med fyra böcker/noveller var blir Jussi Adler-Olsen, Oskar Källner och Anna Jansson.

Som vanligt ganska många olika förlag, I år blir det mer rättvisande med Modernista i topp.

Inbundet är fortfarande det jag läser mest, nästan exakt hälften av böckerna har varit inbundna. E-böcker har ökat från knappa 6% till nästan 17%.

Deckare läser jag fortfarande flest av, men det har minskat lite; knappt 38% mot 41% 2014. Till min stora glädje har science fiction ökat rejält, från 5% till 12%.

Hyllvärmarna (2011-2013) utgör en ganska stor del av min läsning, men det har minskat lite från 57% till 52%. Och då kan man ju dra slutsatsen att läsningen av nya böcker (2015) borde ha ökat och det stämmer. Under 2015 läste jag nästan 28% nya böcker mot de knappa 22% under 2014.

Och faktiskt har jag köpt betydligt färre böcker under 2015, men recensionsexemplaren har ökat väldigt. De flesta böcker jag läste var recensionsexemplar om man räknar enskilda källor.

Lite bättre fördelning jämfört med 2014, men kön är fortfarande inget jag funderar på när jag väljer en bok.

Jag håller mig fortfarande mest till svenska författare, även om det faktiskt är färre för 2015 (53%) jämfört med 2014 (56%). Under Annan döljer sig Norge (2), Kanada, Österrike, Italien, Grekland, Island, Ryssland och Frankrike med en vardera.

Svenskt och engelskt, ja, det är tydligen så det ska vara.

Massor av böcker som ingår i serier, det kanske inte är helt oväntat, 51% av alla lästa böcker ingick i någon serie. Den här bilden är ju inte speciellt tydlig med 30 stycken under Annan, så här kommer ett stapeldiagram också.


Taggningsfunktionen är faktiskt ganska intressant, man kan nog göra det mesta med den. Än så länge taggar jag bara utmaningar och bokrea. Just Bokrea-taggen säger ju inte så mycket när det handlar om lästa böcker, men av de 17 som jag läst under 2015 var bara en köpt samma år.

16 kommentarer:

 1. Book Collector är underbart :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur jag klarade mig utan det :)

   Radera
 2. Herregud, imponerande sammanställning! Jag skriver ner titel och författare i telefonen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju listnörd och statistikbitare ;)

   Radera
 3. Så kul att kunna få statistik på sitt läsande! Jag har fortfarande inte kommit igång med bookcollector, hopps göra det under året!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Book Collector är beroendeframkallande så se till att du har gott om tid ;)

   Radera
 4. Ser alltid så tjusigt ut med diagram och statistik! Kul läsning! Hyllvärmare är på något sätt aldrig lockande. De var ju lockande när man köpte dem, men sedan blir de på något sätt bara mer och mer ointressanta. Synd att det är så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har i stort sett det motsatta problemet, vilket kanske är svårt att tro när man ser antalet hyllvärmare. Över hälften av böckerna jag läste 2015 var hyllvärmare. Jag behöver egentligen läsa mer nya böcker ;)

   Radera
 5. Intressant med statistik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag får göra den själv så älskar jag statistik :)

   Radera
 6. Sen i höstas försöker jag bara köpa fyra böcker per månad. Det går sådär. Ges ju ut så mycket på pocket. Biblioteket besökte jag ovanligt mycket under 2015 och det är bra. Fast det innebär också att hyllvärmarna här hemma blivit fler. Nu har jag slängt in flera i årets boktolva.

  Håller tummarna på ett bättre 2016 för dig på det personliga planet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju alltid som målsättning att inte köpa fler böcker än jag läser, men det funkar inte det heller. Och biblioteket vill jag inte besöka innan jag har läst mina egna böcker, men det händer att jag lånar e-böcker :) Jag brukar också använda boktolvan till att få bort hyllvärmare ;)

   Radera