onsdag 6 januari 2016

"Marcoeffekten" av Jussi Adler-Olsen

Författare: Jussi Adler-Olsen
Titel: Marcoeffekten
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 480
Originalspråk: Danska
Originaltitel: Marco effekten
Översättare: Leif Jacobsen
Serie: Avdelning Q 5
Förlag: Bonnierförlagen
Utgivningsår: (original) 2012 (min) 2013
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 23 december 2015
Första meningen: Den sista morgonen i Louis Fons liv blev som en stilla viskning.

Baksidetext
Den femtonårige Marco har under hela sin uppväxt tvingats till kriminalitet av sin farbror Zola. När han förstår att farbrodern vill lemlästa honom, för att han ska dra in mer pengar och för att Zola ska kunna kontrollera honom bättre, så gör Marco det omöjliga: han flyr och försöker ta sig ur klanens järngrepp.

Men under flykten finner han av en slump en fruktansvärd hemlighet, som Zola och klanen med alla medel vill förhindra från att komma ut. Marcos nya tillvaro i Köpenhamn blir snart en kamp för livet.

Och det är inte bara klanen som vill se honom död. Kriminalinspektör Carl Mørck och hans assistenter Assad och Rose från Avdelning Q följer trådar som leder dem till bankvärlden, in i regeringen och ända till Afrikas djungler.

Min kommentar
Jag blev ju alldeles överväldigad när jag läste första delen i den här serien, det kändes så annorlunda och nytt alltihop. Kanske var jag bara speciellt mottaglig just när jag läste den, för ingen av de andra har kommit i närheten. Dock har ingen varit dålig, bara inte så bra.

Marcoeffekten började väldigt bra och lovande, men sedan tyckte jag att det blev lite väl mycket fokus på Marcos springande på Köpenhamns gator. Det var visserligen kul när jag kände igen gatunamn, platser och byggnader och det var spännande, i alla fall de första trettifjorton gångerna han flyr, sedan blir det bara tjatigt. Det är för utdraget och jag blir otålig.

Hela historien är alldeles för omständligt berättad och hade lätt kunnat kortats några tiotal sidor. Dessutom är det så mycket upprepningar, speciellt Marcos tankar och funderingar. Jag fattade första gången. Sidohistorien med husbåten som brann förstår jag inte alls. Var den bara utfyllnad? Det behövs väl inte i en bok på nära 500 sidor. Jag funderar också över översättningen, den känns inte speciellt bra, nästan som ett hastverk. Det var nog ett väldigt sug efter den här boken när den kom så det var nog tvunget att få ut den snabbt på svenska.

Jag tycker inte Marcoeffekten är riktigt lika rå och brutal som de tidigare delarna, denna är otäck på ett helt annat sätt och tyvärr ligger det nog en hel del sanning i den. Avdelning Q är ett härligt och annorlunda gäng och här får de ett nytt tillskott i Gordon, juridikstuderande. Jag är inte helt säker på att jag gillar honom. Inte heller gillar jag mellanspelet med Rose och jag fattar inte alls varför det är med. Det känns bara konstigt och krystat. Assads kamelhistorier och språkförbistringen är lika kul som den brukar, men vad har hänt med Carl? Plötsligt är han bara en patetisk gubbe.

Tacksamt nog lämnas det inte några lösa trådar, utan allt knyts ihop på ett väldigt snyggt sätt. Även om det finns en del logiska luckor och ologiska händelser. Som till exempel varför bovarna kom tillbaka till huset för att där hitta Marco. Det fanns ju liksom ingen anledning, eftersom de redan letat igenom allt grundligt.

Nu ser jag fram emot att läsa den senaste i serien, Den gränslöse, och jag hoppas att vi snart kommer Assads hemlighet på spåren.

Boktipsets estimerade betyg var 4,2 och genomsnittet 3,75 (beräknat på 355 betyg).
Goodreads hade den 3,85 i genomsnitt (beräknat på 5 454 betyg).
Jag ger den 3,5
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Marcoeffekten: Johannas deckarhörna, hyllan och Bokdamen.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

10 kommentarer:

 1. Det var ett tag sen jag läste Marcoeffekten men jag minns att även jag upplevde boken som svagare än de tidigare delarna i serien. Har även påbörjat den senaste delen, Den gränslöse, men till min besvikelse upplever jag den som väldigt lång och seg. Har serien blivit sämre eller har man börjat trötta på den? Får se om jag finner motivationen att fortsätta läsa Den gränslöse under året som kommer, för egentligen tycker jag väldigt bra om Avdelning Q och deras äventyr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte vad det kan vara, men kanske blev man bara överraskad av den första boken och upplever allt som ungefär samma nu. Det är trist när det blir så där, jag gillar ju egentligen människorna på Avdelning Q. Tror jag ska försöka läsa Den gränslöse senare i år, jag vill ju gärna läsa ikapp, men det låter ju inte bra om du känner att den är lång och seg.

   Radera
 2. Jag har bara läst två i den här serien som jag gillade. Nu blir jag fundersam om jag bara ska strunta i övriga delar (jag har lånat, äger de inte).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså jag vet inte, det kan vara bara jag... sambon tycker de är jättebra :)

   Radera
 3. Är det inte ofta så, att man gillar en serie mest i början när allt är nytt och spännande? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag vet massor av serier som jag har gillat de senare böckerna lika mycket som de tidiga... Ruth Galloway, Harry Hole, A-gruppen... men det beror säkert på det också :)

   Radera
 4. Det är alltid så kul att läsa dina kommentarer. När jag tänker tillbaka på boken så kommer jag mest ihåg just springandet på gatorna. Sen älskar jag Assads kamelskämt :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tycker det :) Just springandet tyckte jag var kul i början, har varit en del i Köpenhamn och kände igen mig, men det får liksom inte bli för mycket. Kamelskämten är kul på riktigt :)

   Radera
 5. Jeg er stor fan av Jussi Adler Olsen og likte "Marcoeffekten" veldig godt. Rosie er jeg derimot ikke særlig glad i, og hadde nok desverre ikke savnet henne særlig om hun hadde forsvunnet fra serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just Rose är lite väl överdriven tycker jag nog, hon blir mest jobbig och inte så kul :)

   Radera